Veckans tips – städning

Vill man göra några första steg till giftminimering för sina barn så rekommenderar vi att börja med maten och städningen då barnens främsta källa till exponering är via mat och damm. Att hålla rent från damm är extra viktigt för de minsta barnen som kryper på golvet och upptäcker världen genom att smaka och suga på saker.

Hur tråkigt det än må låta så är ”städa städa städa” det första rådet man får från insatta forskare. Den här veckan delar jag med mig av mina bästa städ-tips för ett mer kemikaliesmart hem!

– Dammsug ofta och särskilt på de ytor där barnen rör sig. Använd gärna en dammsugare med HEPA-filter som gör att små partiklar som sugs upp inte kommer ut igen via utsuget, utan fastnar i filtret. HEPA-filter har olika filtreringsnivåer, ju högre nummer på filtret desto fler och mindre partiklar filtrerar det bort. Om du inte har HEPA-filter så se till att inte dammsuga när barnen är i närheten. Och VÄDRA mycket efteråt. Det är också viktigare att våttorka efteråt om du inte har HEPA-filter då kemikalierna yr omkring och lägger sig på golvet igen.

Denna härliga dammsugare från Electrolux har ett hepafilter som fångar upp även de minsta partiklarna.

Denna kemikaliesmarta dammsugare från Electrolux har ett tvättbart HEPA-filter som fångar upp även de minsta partiklarna.

– När det kommer till damning, använd gärna en fiberduk som fångar upp det mesta och är lätt att tvätta i tvättmaskin och återanvända. (Om du vill tänka på miljön ska du damma med hushållspapper som sedan slängs i soporna. Då förhindrar du att de ämnen som kommer ut i avloppsvattnet återfinns i vår miljö och dricksvatten.) De områden som ska dammas oftast är, förutom barnens ytor, de platser där du har elektronik, t.ex. vid TV:n och i arbetsrummet eller på den yta där datorn står. Elektronik läcker ju ämnen som flamskyddsmedel, ftalater och tungmetaller som i sin tur lägger sig i dammet, så just där vill vi få bort dammet innan barnen är framme.

Dammtorka vid TV:n och datorn ett par gånger i veckan.

Dammtorka vid TV:n och datorn ett par gånger i veckan.

– Använd miljömärkta rengöringsmedel (t.ex. Svanen eller Bra Miljöval) som till exempel Grön såpa. Eller bara ljummet vatten. Rengöringsmedel kan innehålla allt från allergiframkallande ämnen till perfluorerade ämnen. Miljömärkning garanterar att produkten är fri från de allra värsta ämnena.

Använd miljömärkta rengöringsprodukter, t.ex. Svanen, Bra Miljöval eller EU Ecolabel.

Använd miljömärkta rengöringsprodukter, t.ex. Svanen, Bra Miljöval eller EcoLogo.

Förutom dessa tips har jag med åren lärt mig att försöka att hålla nere antalet saker som ligger framme, lägg undan i lådor, ta fram och byt ut. Det gör damningen och dammsugningen lättare och det går snabbare att komma igång. Vi vill ju gärna att det ska vara lätt och gå snabbt att städa, för när allt kommer till kritan så finns det ju roligare saker att ägna tiden åt!


Källor: Naturskyddsföreningen (Dammet – en spegelbild av våra hem), Electrolux (Vanliga frågor och svar), Makt plast gift och våra barn (Forsberg 2014), Den onda badankan (Johansson, 2012)

Du kanske också gillar...

2 svar

 1. SmartaVal skriver:

  Under två veckor får du veta mer om vardagens kemikalier och hur man hanterar dem smartare. Förälder, konsument, hemmakock … – det finns program för alla!
  Utställningar: tre boxar i bibliotekets entré med varsitt tema:

  SmartaVal ger smarta tips för att minimera kemikalierna i ditt hem
  Dela med dig av ditt bästa kemikaliesmarta tips
  Ekologiskt smink – funkar det? Följ sommarjobbarna Malin och Sevin från Tensta när de köper och testar ekologiskt läppstift och mascara.

  De flesta programmen är på Kista bibliotek och i Kista galleria, men några program ges även på de öppna förskolorna.
  Lördag 19 september
  Kom och byt leksaker!

  12:00-14:00 Ta med leksaker som du inte längre leker med och byt mot roligare. Hos oss kan du även leka och pyssla för att lära dig mer om dina rättigheter och miljö.

  Det sociala företaget Retoy sorterar ut leksaker som kan innehålla miljö- och hälsofarliga kemikalier. Checklistor kring att avgifta barnens leksaker i hemmen delas ut till de vuxna besökarna.

  Söndag 20 september
  Hur kan du skydda dina barn och miljön från skadliga kemikalier?
  14:00 -15.00 Föreningen Medveten Konsumtion föreläser, ger inspiration och avslutar med en diskussion.

  Hur påverkas vi och miljön av de kemikalier vi använder varje dag när vi diskar, tvättar och städar?
  16:00 – 17:00 Företaget SmartaVal föreläser och tipsar om alternativa produkter. Du får se film och själv tillverka ett eget naturmedel.
  Under tiden ordnas det aktiviteter för barnen som får skapa en saga om dammråttan som måste hitta sin plats att bo på.
  Alla barnen får boken Bisse Bett.

 1. 12 mars, 2015

  […] våra små barn som exponeras för och därför är städning också viktigt, se vårt tidigare veckans tips om just […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>