Veckans tips för en giftfri vardag – nytt test av solkrämer

Nu känns det som sommaren är här på riktigt, med varma dagar och härligt ljumma ljusa kvällar! Solskydd i olika former är därför ett högaktuellt ämne och jag vill då tipsa om att Norska konsumentverket har publicerat ett nytt test av årets solkrämer.

Precis som tidigare år, kontrollerades om solkrämerna innehåller några hormonstörande ämnen, allergiframkallande ämnen och nanopartiklar. Och tyvärr visar resultatet att endast 11 av de 35 testade solkrämerna får godkänt på alla kriterier. Extra skrämmande är det att två solkrämer från storsäljande märket Nivea innehåller både hormonstörande och allergiframkallande ämnen samt nanopartiklar (Nivea Sun Lotion och Nivea Sun Kids Swim & Play). Icke-godkänt på alla tre testområden med andra ord!

solkrämstest 2015

Ett utdrag från testet som visar att Niveas solkrämer innehåller flera oönskade kemikalier – två krämer som får en ledsen gubbe på alla tre testområden.

solkrämer nivea

Nivea är en riktig storsäljare och här exponeras en av de solkrämer som innehåller ämnen från alla tre testområden.

I enlighet med försiktighetsprincipen bör de ämnen som undersöks i testet undvikas framför allt när det gäller barn och ungdomar. Testet visar att så inte är fallet – endast fem av de fjorton solskyddsmedel i testet som är avsedda för barn får godkänt på alla kriterier.

Jag tycker det är jättebra att sådana här tester görs och resultatet visar tyvärr också att sådana tester behövs. Produkterna som finns på marknaden är inte garanterat säkra för våra barn. Tillverkarna tar helt enkelt inte ansvar för att produkter riktade till barn inte innehåller oönskade hormonstörande och allergiframkallande ämnen. Så passa på att ta del av informationen och utnyttja din makt som konsument och välj någon av de bättre solkrämerna från testet. In och kika på hela testet av solkrämer!

godkända solkrämer_2

Här är de solkrämer som fick godkänt på alla testområden.

Vill du få mer tips kring giftfri solning har vi tidigare skrivit om detta i inlägget Kemikaliesmart i solen – så skyddar du ditt barn. Där kan du också läsa om våra tankar kring kemikaliska jämfört med fysikaliska solskyddsmedel.


Bilder: Forbrukerrådet

Du kanske också gillar...

4 svar

 1. Eva skriver:

  Hej! Intressant med giftfri vardag, men har ni läst innehållet på de solskyddsprodukterna som testats? De är inte alls giftfria. De har bara kollat ”hormon, allergi, nano” vilket inte säger något om innehållet. Nej, var lite kritiska, och använd istället Naturkosmetiska produkter som man inte behöver läsa på innehållet för man vet att de är giftfria: Santé, Lavera, Logona, Maria Åkerberg, Annemarie Börlind m fl.

  • Hanna Hanna skriver:

   Hej, tack för kommentaren. Jag tycker också att det är synd att de inte inkluderat naturliga eller ekologiska solkrämer i testet. Jag använder själv Eco cosmetics och är nöjd med den. Det finns ju såklart många aspekter som är viktiga när man väljer en solkräm, mer än bara att utesluta hormonstörande- och allergiframkallande ämnen samt nanopartiklar. Att den skyddar både mot UVA och UVB är till exempel också viktigt.

 1. 18 juni, 2015

  […] men inte minst, glöm inte att välja en bra solkräm till barnen. Läs vårt tidigare inlägg om test av solkrämer och våra rekommendationer kring barn och […]

 2. 11 juli, 2015

  […] – Missade du vår upptäckt om Bisfenol-A i kaviartuber? I så fall kan vi tipsa om So long kaviar… vi ses igen år 2018! Det är ett av våra mest lästa inlägg, följt av inlägget om test av solkrämer. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>