Veckans tips för en giftfri vardag – matlagning

veckans tips

Denna vecka vill jag ger dig några enkla tips för en giftfri och kemikaliesmart matlagning. Mitt första och primära tips är de råvaror du väljer. Enligt Naturskyddsföreningen är livsmedel den största källan till farliga kemikalier, tätt följt av damm. Satsa därför på KRAV-märkta och ekologiska varor i så stor utsträckning du kan. Då får du och din familj i sig mindre oönskade kemikalier i form av rester från bekämpningsmedel. Dammet och dess kemikaliecocktail är det framför allt våra små barn som exponeras för och därför är städning också viktigt, se vårt tidigare veckans tips om just detta.

DSC_0041

Utbudet av ekologisk mat ökar stadigt och det finns nu många olika märken av välja på.

På temat råvaror vill jag också tipsa om att undvika fet fisk från Östersjön. Den kan innehålla höga halter av skadliga ämnen som inte bryts ned, utan stannar kvar i kroppen och naturen.

Några andra tips vad gäller matlagningen kommer här:

– Välj köksredskap i rostfritt, trä, glas eller porslin istället för plast. Jag har t.ex. satsat på en stekspade och kock-pincett i rostfritt för att kunna vända barnens pannkakor och fiskpinnar utan att använda plast.

DSC_0023

Stekspade och kock-pincett i rostfritt är perfekt för en giftminimerad matlagning.

– Satsa på gjutjärnspanna eller panna i rostfritt stål istället för en med non-stick-beläggning. Jag har sett i olika forum att många köper just detta begagnat, vilket känns som ett smart alternativ.

Pannor med non-stick-beläggning innehåller ofta teflon eller andra perfluorerade ämnen som är dåliga ur både miljö- och hälsosynpunkt av flera anledningar.

– Använd miljömärkt bakplåtspapper och bakformar, de innehåller inte fluorkarboner.

DSC_0028

Miljömärkta bullformar och knäckformar till baket!

– Undvik rapsolja, olivolja osv. i plastflaskor då fettet från oljan kan lösa ut kemikalier från vissa typer av plaster.

– När det väl är dags att uppgradera vattenkokaren hemma, är det en bra idé att satsa på en i metall eller glas. Det är ju just varm plast som kan läcka oönskade kemikalier, och i detta fall då till det heta vattnet. Även något att tänka på vid inköp av durkslag.

Jag uppmanar inte dig att springa och köpa mängder med nya saker utifrån dessa råd, men till exempel nästa gång teflonpannan börjar se så där läskigt repig ut, kan det vara idé att istället spana efter en panna i gjutjärn och på så sätt göra sig av med mindre bra grejer efter hand. För ekologiska varor så varför inte byta en vara redan idag. Små steg för stor skillnad. Vilken blir din nästa ekovara?


Källor: Naturskyddsföreningen: Grön Guide-appen, Dammet en spegelbild av våra hem och Tio sätt att undvika kemikalier hemma och Makt, plast, gift & våra barn (Forsberg, 2014),

Du kanske också gillar...

1 svar

  1. charlotta skriver:

    Hej,
    vi försöker att äta allt ekologist och har bytt ut allt ”nonstick” och plast, men har haft problem att hitta ett alternativ till stekspade då de flesta vi hittat i metall är så ”hårda” att de inte funkar att vända pannkakor med, eller så är det handtag i plast… Såg på din bild att du hade precis en sådan stekspade som jag letat efter, vart har du köpt den???

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>