Veckans tips för en giftfri vardag – köket

Här kommer några snabba tips för att minska dina exponering för kemikalier i köket.

– Spola alltid i kranen innan du tar vatten för att undvika att få i dig giftiga halter av ämnen som kan fällas ut i vattnet från vattenrören och vattenkranen. Extra viktigt på morgonen när vattnet stått under natten.

DSC_0169

– Undvik att värma mat i plast då det kan läcka kemikalier och servera helst varm mat på andra material.

– Förvara mat i en porslinsskål eller djup tallrik med en assiett som lock. Perfekt att bara ta bort locket och servera eller värma. Om du vill använda plastfolie satsa på en PVC-fri, t.ex. Gladpack.

DSC_0077

Dessa saker behöver varken kosta något eller vara särskilt svåra att följa. Och handlar inte heller om att slänga ut och köpa nytt, utan visar istället att det går att giftminimera genom att byta tankesätt och införa goda vanor. Att tänka ”out-of-the box” och använda det vi redan har på ett annorlunda sätt kan göra stor skillnad. Jag har till exempel av gammal vana lagt över mat som blir över i en plastbunke. Nu brukar jag istället låta den ligga kvar i kastrullen, låta det kallna, på med lock och sedan in i kylen. Dagen efter kan jag lägga upp på en tallrik och värma på. Det sparar både disk och är bättre ur giftsynpunkt.

På liknande sätt kan även du hitta dina egna sätt att giftminimera hemma hos dig med det du redan har hemma och som är anpassat efter just dina behov i köket – stort lycka till!

Källor: Naturskyddsföreningen (Grön Guide-appen) och Den onda badankan (Katarina Johansson)

Du kanske också gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>