Veckans tips för en giftfri vardag – inred barnrummet kemikaliesmart

När en ny familjemedlem är på väg är det lätt hänt att fokusera på att inreda fint och köpa nytt inför för dess ankomst. Om jag hade vetat vad jag vet idag när jag fick barn första gången hade jag agerat lite annorlunda. Jag tyckte det var så mysigt att köpa nya kläder inför bebisens ankomst, idag hade jag t.ex. fokuserat mer på begagnade kläder istället för helt nya. Jag hade också tänkt en extra vända innan eventuellt renovering och ommålning hemma, jag hade nog försökt undvika det i alla fall under barnets första år.

För er som nu funderar kring dessa frågor inför er bebis ankomst eller för den delen har barn upp till tonåren kommer här våra bästa tips för ett giftfritt barnrum. Hormonsystemet utvecklas nämligen ändå fram till 20-årsåldern, så det är aldrig för sent.

– Skippa renovering och att måla om under barnets första år. Färg och byggmaterial avger nämligen mest kemikalier när de är nya och små barn är mest känsliga.

– Välj tapet hellre än att måla om du vill göra om i barnets rum. Men se till att välja en papperstapet och inte en med plastbeläggning.

Foto 2015-05-24 12 33 29

Vi valde en tapet när vi gjorde om i vardagsrummet nyligen, finns så mycket fina mönster att välja på speciellt till barnrummet.

– Undvik plastgolv, speciellt PVC-golv, då dessa kan läcka hormonstörande ämnen så som ftalater.

– Välj madrasser utan flamskyddsmedel, finns bland annat på IKEA och Jysk. Fråga butiken om detta och läs gärna vårt tidigare inlägg om giftminimerad säng.

– Välj gärna möbler av solitt trä framför möbler av spånskivor och plywood då dessa kan innehålla formaldehyd.

DSC_0791

Sängram och sängbord av furu som en del i ett giftminimerat sovrum!

– Undvik mattor med plastig undersida. Mattor av ull är ett bra alternativ då de har ett naturligt inbyggt flamskydd. Eller varför inte gamla trasmattor, de som är äldre än 40 år är ska tydligen vara fria från flamskyddsmedel.

– Flytta ut elektroniken från barnrummet då den både avger oönskade kemikalier och samlar damm.

– Tvätta all nyköpt textil, så som sängkläder och gardiner. Miljömärkt som t.ex. GOTS och begagnat är bra alternativ.

DSC_0787

GOTS-märkt hissgardin som Hanna hittat på Åhléns.

Barnrummet är ofta det rum barnet spenderar mest tid i om det också är barnets sovrum, och det är därför ett rum som vi tycker är väl värt att prioritera. Hoppas dessa tips kommer till nytta för dig som vill bli en medveten kemikaliesmart konsument!


Källor: Naturskyddsföreningen (Grön Guide-appen), Makt plast gift & våra barn (Forsberg, 2014) och Den onda badankan (Johansson, 2012)

Du kanske också gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>