Veckans tips för en giftfri vardag – giftminimerade leksaker

DSC_0106

Jag reflekterar lite över hur typen av leksaker hemma hos oss har förändrats under de senaste åren. När min första son föddes var jag tyvärr helt omedveten om problematiken med att låta honom leka med gamla mjuka plastleksaker som kan läcka farliga ftalater. Jag var överlycklig när vi köpte en leksaksspis på Blocket och då dessutom fick en hel kasse med mat, kastruller och muggar av plast på köpet. Vi fick dom av en vänlig dam som hade haft dom i många år till sina barnbarn som nu inte längre var intresserade. Dessa har nu hamnat på återvinningsstationen och vi passar på att önska oss bättre saker när barnen fyller år och på så sätt fylla på med giftminimerade alternativ successivt.

Då jag har varit på jakt efter giftminimerade leksaker ett tag nu tänkte jag dela med mig av några av de saker som jag köp de senaste åren och som har blivit mina barns favoriter.

– Teservis och leksaksmat med skärbräda och kniv i trä. Båda från Plantoys. Jag tycker dessa är perfekta leksaker då det blir mycket roliga rollekar, både syskonen emellan och med oss föräldrar, när det ska bjudas på te, fika och mat. Sakerna fungerar också utmärkt för att leka affär.

DSC_0093

– Små bollar i naturgummi från Giraffen Sophie. Säljs i set om tre, vilket är perfekt hos oss då barnen annars gärna sliter i samma leksak.

DSC_0068

– Byggbitar av potatisstärkelse från Fischer Tip. Ett härligt pysselmaterial som sätter fart på fantasin och dessutom enkelt att använda. Det är bara att trycka byggbitarna mot en fuktig trasa och sedan sätta ihop dem med varandra. Bitarna är tillverkade av potatisstärkelse och naturlig livsmedelsfärg. Passar vår 5-åring perfekt, 2-åringen däremot är för liten.

DSC_0062

– Kaplastavar. Oändliga möjligheter till lek med dessa enkla stavar i trä. Bilbanor, torn, grottor, skelett, garage, hus, docksäng….

DSC_0070

DSC_0079

– Och så pussel, spel och böcker så klart!

Jag känner dock att det blir mer och mer utmanande att hitta giftminimerade leksaker till min äldsta son som nu snart fyller 5 år. Hur gör ni med leksaker till era äldre barn? Dela gärna med er av era bästa leksakstips!

Du kanske också gillar...

1 svar

  1. Emma skriver:

    Hej, trevligt att hitta er sida! Jag kom på när jag läste detta inlägg, kan hända ni skrivit om det.. Men jag har tänkt mycket på dethär med böcker, vet ni vad det finns för potentiella gifter i böcker? Jag har letat med ljus och lykta efter ekologiska böcker, det bästa jag hittat är väl egentligen fsc-märkta.. /Emma

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>