Veckans tips för en giftfri vardag – elektronik

Innan jag började läsa på inom området giftminimering, reflekterade jag inte över att den elektronik jag har hemma som TV, dator, mobiltelefon och surfplatta kan avge ämnen som flamskyddsmedel, mjukgörare och tungmetaller, och därmed i stor utsträckning påverka mängden ohälsosamma kemikalier som faktiskt virvlar runt i dammet hemma hos mig. Nu vet jag bättre och här kommer mina bästa tips till dig för giftminimering inom detta område.

– Plocka bort all gammal elektronik som har hamnat i leksakslådan. Ditt barn ska inte leka med din avlagda mobiltelefon, tangentbord, kamera eller liknande. Dessa saker är inte tillverkade att fungera som leksaker och kan därför innehålla farliga kemikalier.

– Se till att stänga av elektriska apparater när de inte används och inte låta de stå i stand-by-läge. Ta även bort laddare ur vägguttaget då de inte används. Dessa saker är viktiga då varm elektronik avger kemikalier.

DSC_0635

– Undvik att ha elektriska apparater i barnets sovrum. Om du ändå måste ha det, se till att vädra lite extra.

– Låt inte ditt barn skruva isär elektriska apparater, då det ökar risken för att de får i sig skadliga ämnen.

– När du ska köpa ny elektronik, titta efter miljömärkta alternativ om du har möjlighet. T.ex. EU Ecolabel eller TCO certified.

Kemikalieinspektionen rekommenderar dessutom att all ny elektronik ska stå i ett välventilerat rum i stand-by-läge innan de används. Något att tänka på när det är dags att köpa en ny TV till exempel.

DSC_0292

Förutom att elektroniken kan innehålla oönskade kemikalier, samlar den också gärna mycket damm där kemikalierna ansamlas.

Vi hade länge en gammal fjärrkontroll som barnen fått av sin gammelmormor, i all välmening, istället för att de skulle leka med vår riktiga. Nu när jag är medveten kring problematiken att använda elektronik som leksaker har den fått hamna i återvinningen. Hoppas du med denna information i bagaget också kan göra några medvetna val för en hälsosammare miljö hemma hos dig.


Källor: Handla rätt för en giftfri barndom (Lagerqvist, Ribbing & Wallis, 2012), Makt, plast, gift och våra barn (Forsberg ,2014), Den onda badankan (Johansson, 2012) och Naturskyddsföreningen (Operation Giftfri Förskola).

Du kanske också gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>