Varför gravida bör undvika hormonstörande ämnen

Hormonstörande ämnen låter kanske lite diffust och abstrakt för många. Vad menar vi egentligen och varför är det extra viktigt för dig som gravid att undvika dem? Låt oss gräva lite djupare…

Det som forskare ser som alarmerande är att hormonstörande ämnen har visat sig kunna vara farliga i mycket små doser. Det gäller särskilt för foster som är under ständig utveckling av organ och vävnader under hela fostertiden. Forskare har sett att under vissa kritiska utvecklingsskeden, t.ex. under graviditetsvecka 7 till 40 när könsorganen utvecklas, kan dessa ämnen orsaka skador som inte går att återkalla senare i livet.  För dessa ämnen är det alltså inte dosen som avgör vilken effekt exponeringen får utan tajmingen, det vill säga när fostret eller barnet utsätts för ett hormonstörande ämne och vilka andra utvecklingsprocesser som pågår samtidigt.

Hormonstörande ämnen övergår från mamman till fostret via moderkakan och sedan via mjölken under amning. Det som händer om fostret utsätts för dessa hormonstörare är att dem ökar risken för tillstånd och sjukdomar för det kommande barnet senare i livet såsom till exempel:

– astma och allergier

– fetma

– ADHD och autism

– diabetes

– testikelcancer

– fertilitetsproblem (dålig spermakvalitet), med mera.

Forskare har även sett samband med att alltfler barn föds för tidigt och med låg födelsevikt.

Var finns dessa ämnen och hur kan jag som gravid undvika dem?

Det finns olika grupper av kemikalier som visats ha hormonstörande egenskaper. En grupp är de så kallade Bisfenolerna. Bisfenol-A (BPA) hittar du i vanliga livsmedelsförpackningar, konservburkar och kassakvitton. Vissa länder har kommit så långt att de förbjudit Bisfenol-A i alla livsmedelsförpackningar (Frankrike).

I Sverige har vi börjat uppmärksamma problematiken och att vi måste skydda våra minsta barn från Bisfenol-A. Men vi har bara kommit så långt att ämnet är förbjudet i matförpackningar för barn under 3 år. De som faller offer i denna tidsödande debatt är ju fostret som får i sig dessa ämnen via mamman. Det är därför viktigt att blivande mammor informeras så att de kan göra de kloka val som krävs för att ge sitt barn en god start på livet.

En annan källa till hormonstörande ämnen är plast som innehåller mjukgörande ämnen (så kallade ftalater) och vatten- och smutsavvisande ämnen som används för att behandla ytterkläder, skor och i Goretex material.

Hormonstörande ämnen läcker från våra mest vardagliga produkter som skor, stekpannor och plast i köket.

Hormonstörande ämnen läcker från våra mest vardagliga produkter som skor, stekpannor och plast i köket. Plast läcker mest vid uppvärmning.

Här kommer några konkreta råd för dig som är gravid kring hur du kan minska din exponering av hormonstörande ämnen:

 • Ät mycket ekologisk mat. Bekämpningsmedel innehåller hormonstörande ämnen.
 • Undvik mat som legat i konservburk. Tetra Pak är ett bättre alternativ för till exempel krossade tomater.
 • Undvik mat i metalltuber, t.ex. kaviar, mjukost och majonäs. Se vår BPA guide där vi listar förpackningar som innehåller BPA.
 • Tacka nej till kvitton i största möjliga mån.
 • Undvik teflon och så kallade non-stick pannor. Rostfria pannor eller gjutjärn är att föredra.
 • Undvik plast som förvaring av mat och som redskap i matlagning. Porslin, trä, rostfritt och glas är att föredra.
 • Titta efter Svanenmärkning på baklåtspapper, muffinsformar och rengöringsmedel så är du garanterad att de inte innehåller de allra värsta hormonstörande ämnena.
 • Om du har ett sovrum med golv av PVC-plast, fundera på om du kan sova i ett annat rum under graviditeten.
 • Titta efter Svanen-märkning eller Bra Miljöval när du köper kosmetika och hygienprodukter. Undvik tandkräm med triclosan.
 • Undvik i största möjliga mån läkemedel. Rådgör innan med läkare vid behov.

Det kan kännas jobbigt att behöva vara orolig och ta så många medvetna val under graviditeten, men tänk på att det är en begränsad period och du gör något fantastiskt för ditt barns framtida hälsa!

Bisfenol-A finns i så kallat termopapper som används till kvitton.

Bisfenol-A finns i så kallat termopapper som används till kvitton.


 Källor: WHO (”State of the science of endocrine disrupting chemicals, 2012″), Sveriges radio (De osynliga kemikalierna), SvD (Paracetamol hade inte godkänts idag), Naturskyddsföreningen (Frankrike förbjuder Bisfenol A), Karlstad universitet (PVC-mattor i tidig barndom kan kopplas till astma tio år senare), Makt plast gift och våra barn (Forsberg 2014), bild ”pregnant”: Frank de Kleine

Du kanske också gillar...

2 svar

 1. 17 februari, 2015

  […] och fostret får i sig dem via moderkakan (och även senare via amning). Läs även mitt inlägg ”Varför gravida bör undvika hormonstörande ämnen” som ger konkreta tips på var de finns och hur du undviker dessa […]

 2. 28 april, 2015

  […] gärna också vårt tidigare inlägg här, där vi ger våra bästa tips för hur gravida bäst undviker hormonstörande ämnen och varför […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>