Vårt farligaste husdjur – dammråttan!

dammrattaochskriet_transparent_750x361

Redan innan bloggen var igång lästa jag en artikel som jag tycker är värd att reflektera kring. Den har liksom legat där i bakhuvudet och jag tänker på det ibland. Hur tragiskt, ironiskt budskapet är på något sätt. Hur vi försöker stoppa symptomen istället för att lösa grundorsaken. Att vi uppmanar hushållen att inte skölja ner dammet i avloppet eftersom vi inte kan rena de gifter som dammen innehåller, och att hushållens damm är en större miljöbov än vad industrin är. Varför är det ingen som går till botten med grundproblemet och tvingar företagen som producerar dessa miljö- och hälsoskadliga ämnen att säkra att våra reningsverk kan hantera dessa ämnen så att de inte återfinns i våra dricksvatten igen? (Eller ännu bättre, säkra att ämnena inte finns i dammet överhuvudtaget). Det är ju en grundläggande princip jag lär mina barn – har du stökat till får du också städa upp efter dig.

Och på tal om barnen, vem tänker på dem i allt detta? De som är mest exponerade för dammet. De små kropparna som kryper runt och får i sig dessa hälsoskadliga ämnen. Om våra tekniskt avancerade reningsverk inte kan rena gifterna så är det lätt att anta att våra barns kroppar inte heller kan göra det.

Vi får ändå försöka vända detta till något positivt. Om man är medveten om problematiken kan man ändå göra kloka, medvetna beslut. Så nästa gång du ser en dammråtta så vet du att det är dags att plocka fram dammsugaren innan barnen är framme. Och använd hushållspapper när du dammtorkar som du sedan slänger i soporna. Så kan vi återigen dämpa symptomen likt en värktablett, och blunda för det som egentligen blöder. Tills den dag då ansvaret ligger på den som har stökat till.


Källa: DN (Ditt dammande kan vara värsta miljöboven)

Du kanske också gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>