Prioritera kemikaliesmart för en giftfri vardag

image

Jag har märkt att det finns enormt mycket tips och råd kring hur man kan gå tillväga för att giftminimera hemma, men det finns väldigt lite skrivet kring hur man bör prioritera och vilka effekter man faktiskt uppnår genom att göra den ena eller den andra förändringen.

Vi utelämnas helt enkelt till vårt sunda förnuft när det kommer till prioritering och det finns inget facit och inget rätt eller fel på dessa saker, men jag tänker att det kan vara skönt att i alla fall ha något att luta sig tillbaka på när man vill påbörja en förändring eller sortera ut bland alla tips och råd som finns. Så här resonerar jag.

Prio #1 – Det barnen äter eller stoppar i munnen

Köp så mycket ekologiskt mat till barnen som ekonomin tillåter. Undvik konservburkar och att värma mat i kombination med plast.

Var extra noga med de leksaker som de minsta barnen stoppar i munnen.

Damm hamnar på barnens händer så städa, städa, städa är ett viktigt ledord, speciellt om du har små barn som kryper runt i dammet därhemma, vilket då hamnar på deras händer och sedan i munnen. Därför är det också viktigt att tvätta händerna på barnen innan maten.

Prio #2 – De kläder barnen har närmast huden

Jag tänker att det i första hand är viktigt att satsa på miljömärkta kläder, så som t.ex. GOTS och IVN, på de plagg som barnen har närmast huden. Kanske börja med miljömärkta underkläder, strumpor och underställ nu på vintern.

Prio #3 – Där barnen spenderar mycket tid – sovrummet och förskolan

Barn sover mycket, speciellt små barn. Därför är det viktig att tänka på vad du bäddar med. Se till att tvätta alla nya lakan, täcken och kuddar några gånger innan de används första gången. Precis som för kläder finns det miljömärkning som du bör kika efter om du har möjlighet.

Fundera också igenom lösningar för att giftminimera i sovrummet, t.ex. hur blir det lätt att städa för att hålla damm borta, kanske satsa på lådor med lock för leksaker och vädra innan läggdags.

Om möjligt, påverka också miljön på ditt barns förskola. Jag har skrivit om just detta tidigare, läs gärna om det här.

Som sagt det finns inget rätt eller fel när det kommer till medvetna val för en giftminimerad livsstil, och ibland kan det kännas bättre att ta ett mindre avvägt beslut här och nu än att invänta den fullständiga förståelsen och de ”perfekta” förändringarna. Hur resonerar ni kring detta? Vad står högst upp på er prio-lista?

Du kanske också gillar...

2 svar

  1. 8 mars, 2015

    […] spjälsäng, vagn och enkelsäng. Allt i 100% ekologisk GOTS-märkt bomull. Vi har i ett tidigare inlägg skrivit och tipsat om att det är viktigt att prioritera giftminimering på de platser där barnen […]

  2. 14 maj, 2015

    […] har tidigare skrivit om hur jag resonerar kring prioritering av olika åtgärder för att giftminimera den miljö mina barn vistas i. Ett av mina mest […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>