Nu lanserar vi Bisfenol-guiden, för allas rätt till information!

bordet_750x484

Det hela började med en kaviartub. Jag hade precis lärt mig att gränsvärden för hormonstörande ämnen är svåra att sätta och även exponering av små mängder under lång tid kan ge effekter såsom cancer, diabetes, fetma, och andra sjukdomar senare i livet. Allra känsligast är foster och små barn och det är därför extra viktigt att minimera deras exponering. Därför kändes det bra att kolla upp kaviaren som barnen glatt mumsade i sig varje morgon. Det visade sig att tuberna innehöll Bisfenol A och jag delade med mig av min upptäckt här på bloggen. Inlägget spred sig på Facebook och idén till Bisfenol-guiden växte fram.

Den initiala nyfikenheten har blivit till en ännu större fråga och vi vill nu sprida informationen vidare till andra föräldrar och gravida. Tanken är att bygga upp ett register tillsammans med den kunskap alla sitter på och som kan växa med tiden. Med två enkla steg kan du bidra till att registret växer och du kan själv ta del av det andra har tagit reda på.

Steg 1) Sök i registret här om produkten finns. Om produkten inte finns, maila företaget som tillverkar produkten. Den fråga du bör ställa är:

”Hej, jag undrar om någon del av förpackningen till er produkt <Produktnamn> innehåller någon Bisfenol till exempel Bisfenol A (BPA), Bisfenol S (BPS) eller Bisfenol F (BPF)? Om ni använder någon bisfenol, har ni någon plan för utfasning och när tänker ni att ämnet ska vara utfasat?

Vänliga hälsningar, <Ditt namn>”.

Steg 2) När du fått svar från företag vidarebefordrar du svaret till vår mailadress bisfenol-guiden@kemikaliesmart.se. Säkra att följande uppgifter framgår: produktnamn, företag, förpackningstyp, om bisfenol finns, plan för utfasning och när svaret från företaget inkom.

Vi kommer kontinuerligt lägga upp informationen vi får in från er och på så sätt se till så att registret växer och blir tillgängligt för alla med ständigt uppdaterad information.

Hjälp oss nu att bygga på med ny information redan idag! Fundera på en produkt som du och dina barn äter i princip varje dag och fråga sedan tillverkaren.

Bisfenoler finns till exempel i:

  • Metalltuber och metallförpackningar
  • På insidan av metallock till glasburkar och i kapsyler till glasflaskor
  • Konserv- och läskburkar
  • Aluminiumoblater som är den aluminiumfilm som ligger som lock på plastbägare
  • Kvitton
  • CD-skivor
  • Glasögonglas
  • Bindemedel i färg och lim
  • Relining på insidan av renoverade dricksvattenrör

Tack för att ni hjälper oss att bygga upp Bisfenol-guiden och bidrar till att sprida information om hormonstörande ämnen vidare. Tillsammans kan vi påskynda företagen till en snabbare utfasning av hormonstörande bisfenoler!

P.S. Enklaste sättet att fråga en tillverkare är att kontakta dem via deras hemsida under ”Kontakta oss”. Där brukar det finnas en mailadress till deras kundtjänst alternativt ett formulär där du kan skriva in frågan. Svar brukar komma inom några dagar.

Du kanske också gillar...

1 svar

  1. 3 april, 2015

    […] har något som de kallar för Bisfenolguiden. Det är ett register med olika förpackningar där man enkelt kan se vilka som innehåller […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>