Mitt nyårslöfte – ett kemikaliebantat 2015

Så här lagom på nyårsdagen reflekterar jag över mina nyårslöften. Jag har aldrig riktigt haft några uttalade löften, men i år känns det extra meningsfullt och motiverande att sätta upp några tankar och mål inför det nya året. De handlar ju givetvis om hur jag kan fortsätta min resa till att bli mer kemikaliesmart och inspirera andra genom bloggen.

Det här tänker jag mig:

– Fokus 2014 var att giftminimera barnens utrymmen och leksaker. Jag tänker fortsätta med det under 2015 och med fokus på att utforska alternativa giftfria material till plast som t.ex. ekologiska tyger, rostfritt stål och trä. Smarta, giftfria förvaringslösningar blir ett fokusområde som ni kommer att få läsa och inspireras av!

– I köket forsätter resan med att fasa ut plasten. Det går inte att köpa allt på en gång, men jag har t.ex. som mål att fasa ut matlådorna i plast och ersätta dem med giftfria varianter av rostfritt stål.

– Familjens sängar, kuddar och täcken blir ett mål att se över ur giftsynpunkt. Min dotter ska få eget rum och ny säng så där vill jag utforska marknaden för giftminimerade sängar. För oss andra tre blir det att successivt byta ut täckena och kuddarna i polyester.

– Fokus på luftkvalitet. Vädra varje dag, dammsuga mer och få mina gröna växter att trivas och överleva. Hur kan man få städningen att bli roligare? Definitivt något att fundera och blogga om!

– Vara ute mer! Packa picknickväskan och gå ut med familjen. En promenad i närmaste skog kan räcka som äventyr för barnen. Det är just där, när hjärnan slappnar av, som jag laddar med energi och får inspiration och nya idéer till mitt skrivande.

– Påminna mig själv om att vara balanserad kring giftminimering och ej gå över styr. Det kommer bloggas en del kring just detta – hur vi förhåller oss till faktan som ibland kan få en att känna sig maktlös och hur man ser varningstecken på att oron har gått för långt.

Det som känns mest meningsfullt inför 2015 är att vi ska komma igång ordentligt med bloggen och få fler läsare! Genom att inspirera andra gör vi något stort och viktigt. Vi gör det för att vi (som i alla vi därute) måste ifrågasätta. För att vi måste låta producenterna svettas. För att vi vet att det är bättre att säga något än att tiga. För att vi vet att det är bättre att agera än att vara passiv.

Så när du känner dig som den där jobbiga föräldern på ett föräldrarådsmöte eller den där jobbiga kunden som ställer de där konstiga frågorna ska du veta att du inte är ensam. Det händer här och nu i allt större skala.

Ta till dig kunskapen – agera – sprid vidare. Det är det vi vill förmedla och inspirera till genom bloggen! Tillsammans kan vi få till förändring. Och att förändra världen börjar här och nu och just hemma hos dig.

Så till sist… Gott Nytt Kemikaliesmart År 2015 kära läsare! Vad blir dina mål för 2015?

IMG_2937

IMG_2935

Du kanske också gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>