Märk barnens kläder giftfritt!

Vi fortsätter vår serie ”Fråga experten” genom att besvara ytterligare en fråga från en av er läsare.

Hej!

Dags för dagisstart och att märka kläder. Har ni koll på var man kan hitta/om det finns bra märkpenna eller namnlappar att stryka på utan gifter och annat skräp?

TACK för fin blogg!

/Lisa

Forskare Ellen Ingre-Khans svarar:

Ellen Ingre-Khans, doktorand på avdelningen för miljövetenskap och analytisk kemi på Stockholms Universitet svarar på dina frågor kring barn och kemikalier.

Ellen Ingre-Khans, doktorand på avdelningen för miljövetenskap och analytisk kemi på Stockholms Universitet svarar på dina frågor kring barn och kemikalier.

Märkpennor kan innehålla lösningsmedel som är skadliga vid inandning och hudkontakt. Undvik t.ex. pennor som innehåller xylen. I välsorterade pappersaffärer eller bokaffärer bör det finnas pennor som marknadsförs som ”xylen-fri” eller ”giftfri” även om en sådan märkning i sig inte är någon garanti.

Vad gäller namnlappar går det att beställa vävda namnband som man syr fast se t.ex. sidan namnband.se. Det tar förvisso längre tid än att stryka fast dem, men då behöver man inte fundera på vad klistret innehåller för ämnen. Om du ändå vill ha namnlappar som man stryker på kan du kontakta försäljaren/leverantören för att fråga vilket klister de använder. Som konsument har du rätt att veta om en vara innehåller något av de särskilt farliga ämnena som finns på kandidatlistan.

/ Ellen

Du kan du även läsa mer på Naturskyddsföreningens sida ”Rätt att få veta” och ladda hem ett färdigt frågeformulär att skicka till butiken. Även web-appen Vara utan fara erbjuder en automatisk tjänst där du endast behöver fylla i varans namn, mejl-adress till företaget och sedan genereras ett mejl med fråga om varan innehåller något av de särskilt farliga ämnena som finns på kandidatlistan. Enklare än så kan det inte bli!

Mejla gärna dina frågor om barn och kemikalier till experten@kemikaliesmart.se så kanske din fråga blir en av de som besvaras här på bloggen!

Du kanske också gillar...

1 svar

  1. Therese skriver:

    Sitter och jämför solcremer och har någon hemma som det ska finnas biofenol i? Men lyckas inte hitta var det skulle stå? För dem jag misstänkte finns även i eucerin som ni skriver ska vara ok ? Blir lite knasig på detta känner jag.., vad står det om det är hormonstörande? Tack på förhand

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>