Kemikaliesmarta nyheter – två hiss och en diss!

Den senaste tiden har verkligen varit fylld med spännande kemikaliesmart mediarapportering vilket visar på att ämnet ligger i tiden och är viktigt. Här delger jag en sammanfattning till er läsare.

Vi börjar med dissen som handlar om risbaserade produkter som har uppmätt ha för höga halter arsenik, ett ämne som är cancerframkallande och påverkar immunförsvaret negativt. Rekommendation från Livsmedelsverket är att vara försiktig när det gäller barnen, då de får i sig mer arsenik per kilo kroppsvikt än vi vuxna, och se till att servera varierad kost. Gränsvärlden saknas idag men det finns förslag på gränsvärden för arsenik i livsmedel som kommer att börja gälla 2016.

DSC_0650

Och nu till mina två hissar! Det har skrivits mycket sistone om att försäljningen av ekologisk mat ökade med hela 38 procent förra året, en ökning som är störst i världen. Vi ser dessutom att fler och fler livsmedelskedjor går ut med kampanjer för att möta upp denna ökade efterfrågan. Willys har till exempel gått ut med kampanjen ”Eko för alla” som går ut på att lansera fler ekologiska alternativ till en låg kostnad. Allt detta är ju tack vare att vi konsumenter efterfrågar bra varor – vi har makt att påverka!

Sen har förskoleproblematiken uppmärksammats med ett reportage på TV4 nyheterna igår och idag kom en rapport från Naturskyddsföreningen som visar resultatet av en enkät som gått ut till alla Sveriges kommuner. I enkäten har man frågat om kommunen har påbörjat arbete med en giftfri förskola eller ej. Det blir så tydligt när man ser resultatet i form av en karta och hur mycket som fortfarande är markerat som rött, dvs. dessa kommuner har inte kommit igång med arbetet att avgifta förskolorna. Se vilken färg din kommun har här. Tyvärr är den kommun jag bor i rödmarkerad. Jag kommer att ha med rapporten till föräldramötet på måndag. Jag tycker det är väldigt bra att Naturskyddsföreningen håller ämnet aktuellt och lyfter fram både de kommuner som gör insatser och de som inte gör något. De tipsar även om att vi som föräldrar har chans att påverka genom att skicka in ett medborgarförslag eller skriva till en kommunpolitiker. Trots att man bor i en kommun som har påbörjat arbetet är det viktigt att lyfta frågan som förälder och påskynda arbetet kring giftminimering. Häng med vår serie där vi beskriver vår steg-för-steg guide och underlättar för dig att göra skillnad!

DSC_0449


Länkar till mediarapporteringen:

SVT Nyheter (Ny mätning visar arsenik i sex populära produkter)

SVT Nyheter (Chat om arsenik i ris)

Livsmedelsverket (Frågor och svar – arsenik i ris)

DN (Efterfrågan på ekologisk mat ökar i rekordtakt)

Naturskyddsföreningen (99 kommuner agerar för giftfria förskolor)

 

Du kanske också gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>