Giftfritt julpyssel 3 i 1

Så här fin blev granen i år!

Så här fin blev granen i år!

Så här dagen innan julafton kände jag att det var dags att ta en paus i julstressen och bara vara med barnen. Det blev kombinerat julbak – pyssel – pynta granen. 3 i 1!

Vi har tidigare haft plastgran, men efter att ha läst om att de flesta plastgranar innehåller PVC som läcker både mjukgörande ftalater och flamskyddsmedel bestämde vi oss i år för en riktig gran. Efter att ha tänkt ett tag på idéer på julgranspynt man kan göra själv kom jag fram till att det fick bli hemmabakat pepparkakspynt.

Det här behöver du:

– Pepparkaksdeg, formar, kavel

– Kristyr

– Rött snöre

Gör så här:

  1. Köp färdig pepparkaksdeg eller gör din egen. Coop Änglamark har ekologisk färdig deg. Kavla ut, tryck ut former och skär sedan ut ett hål (där snöret för upphängning ska sitta). Tänk på att göra hålet lite större än du vill ha det då degen jäser i ugnen.
  2. När kakorna gräddats och svalnat så är det dags för kristyren att göra sitt. Pynta med ögon, knappar, hår… och låt fantasin gå loss!
  3. När kristyren stelnat så är det bara att klippa ca 15 cm långa bitar av det röda snöret. Trä igenom hålet och knyt en knut. Häng upp i granen tillsammans med barnen!

God jul till er där ute! Njut av tiden tillsammans med familj och vänner!

Baka baka…

...liten kaka.

…liten kaka.

DSC_0265

Låt fantasin…

DSC_0237

…ta fart!

DSC_0242

Elefanten blev min favorit

DSC_0240

En klassisk gran

DSC_0249

Låt barnen få hänga upp


Källa: Naturskyddsföreningen (Skippa fuskgranen i jul)

Du kanske också gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>