Häng med vår serie för en giftfri förskola!

Nu när det är ny termin för alla barn på förskolor runt om i Sverige vill vi lägga extra fokus på att stötta er föräldrar som vill jobba för en förbättrad förskolemiljö för era barn. Vi har därför satt samman en inläggsserie som bygger på vår steg-för-steg guide som konkret beskriver vad du kan göra för att påverka miljön till det bättre på just ditt barns förskola.

Vi baserar denna guide på vår egen erfarenhet, men också utifrån teorier om hur man utför framgångsrika förändringsprojekt. Så här hade vi tänkt oss.

Trappan_v2_transparent_arrow1_902x681

Steg 1. Förbered dig, döda myterna och bygg trovärdighet

Första steget handlar om att förbereda dig genom att vara påläst inom ämnet. Vi tipsar om trovärdiga källor och enkla checklistor.  Vi hjälper dig även med svar på tal kring olika frågor som kan vara bra att ha med sig när man får frågor från föräldrar på föräldramöten eller från förskolechefen.

Steg 2. Så tar du kontakt och med vilka

Nu har du förberett dig och har god kunskap inom området. Hur går du då tillväga för att initiera ett förbättringsarbete? Vi ger olika förslag på hur du kan känna av läget och ta en första kontakt med viktiga personer för att bygga medvetenhet om att en förändring behövs. Vi gör det enkelt för dig genom våra färdiga mejl-förslag till förskolechefen, föräldrar och kommunen.

Steg 3. Skapa viljan till förändring, så jobbar du vidare utifrån de svar du får

Toppen, nu har du agerat! Föräldrars engagemang i denna fråga tas garanterat emot på olika sätt av olika förskolechefer och andra föräldrar, så vi tar upp både tips om det går trögt och tips på ytterligare steg om allt flyter på. Detta inlägg kommer handla om hur du jobbar vidare utifrån den respons du får och med fokus på att skapa en vilja till förändring.

Steg 4. Delge kunskap om hur man genomför en förändring

Har du kommit så här långt säger vi stort grattis! Nu finns både medvetenheten och viljan, du har kommit långt i förändringsprocessen. Nu fokuserar vi på att stötta förskolan med utbildning, praktiska råd, checklistor, rutiner och hur de ska prioritera. Allt de behöver för att faktiskt gå vidare och genomföra förändringen.

Steg 5. Genomför förändringen

Nu har förskolan kunskapen om hur de kan förändra. Att skapa förmågan till förändring handlar om att lägga planer för hur själva förändringen ska gå till, till exempel en plan för inventering och utrensning av leksaker, och sedan faktiskt utföra förändringen.

Steg 6. Skapa rutiner för uppföljning och kontinuitet

Vid det här laget har bollen verkligen satts i rullning och en förändring har redan börjat ske. Det som är viktigt att förstå är att detta inte är en engångsinsats utan ett kontinuerligt arbete. Sista steget handlar om hur man ser till att personal och förskolechef inte faller tillbaka i gamla mönster och hur vi bibehåller förändringen. Det handlar till exempel om att sätta upp och dokumentera principer och rutiner relaterat till giftfri miljö som ges till nyanställda och som granskas och förnyas på årlig basis.

DSC_0449

Vi vill även visa att processen inte stannar efter sista steget. När väl medvetenheten och viljan finns hos förskolan kommer de tre sista stegen att motsvara en kontinuerlig process av planering, utförande och uppföljning, precis som en boll som satts i rullning. Detta illustrerar vi med hjälp av pilen från det övre trappstegen i modellen tillbaka till steg 4. Det som skulle kunna orsaka att förskolan ”halkar ner” till de undre trappstegen igen (steg 2 eller 3) är t.ex. ett byte av förskoleledning. Då kan det krävas ytterligare insatser från föräldragruppen för att återigen skapa en medvetenhet och vilja och på så sätt hjälpa förskolan uppåt i trappan igen.

Du får se modellen som en verktygslåda, dels för att kunna analysera på vilket trappsteg förskolan befinner sig, och dels för att kunna plocka upp våra konkreta verktyg; i form av länkar, mallar, och tips! Och med denna verktygslåda kommer du komma långt i ditt arbete för en förändring på just din förskola. Nästa vecka får du massor av goda tips om hur du förbereder dig (steg 1). Därefter fortsätter vi serien med ett inlägg per steg i trappan.

Tillsammans kan vi göra skillnad, så häng med oss på denna resa!

Du kanske också gillar...

1 svar

  1. 9 februari, 2015

    […] vidare. Hoppas du känner dig övertygad och inspirerad att göra just detta! Läs även vår inläggsserie där vi tipsar om hur du praktiskt kan gå tillväga för att engagera din förskola i denna viktiga […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>