Gott nytt kemikaliesmart år!

Så här i början på det nya året tar jag mig tid att reflektera lite över de förändringar vi gjort i min familj det senaste året för att giftminimera vårt hem och dess effekt på miljön vi vistas i varje dag.

Jag är normalt en person som gärna vill ha all fakta på bordet för att ta beslut, men när det gäller kemikalier i mitt hem och i mina barns miljö tar jag hellre ett mindre avvägt beslut i den mening att jag inte vet fullt ut hur stor effekt det får, än inget beslut alls. En förändring som jag vet gör positiv skillnad,  men inte hur stor skillnad, är i alla fall en förbättring för mina barn. Jag kan inte vänta på att ha full koll och förstå vad som ger störst effekt vad gäller mina barns exponering för giftiga kemikalier. Jag vill agera. Här och nu. Det är mina barn som påverkas. Så jag tar de där små besluten trots att jag inte har full förståelse för om det är det som gör störst skillnad i det stora hela. Jag har i alla fall gjort något.

Jag har till exempel bytt ut vår tidigare teflonpanna mot en i rostfritt stål. Våra slevar och stekspadar är numera i trä och metall. Jag har införskaffat en vattenkokare i glas istället för plast. Mina barn har fina vattenflaskor i rostfritt stål. Detta har jag gjort över några månaders tid och inte en förändring som skett över en natt.

När man är mitt uppe i genomföra alla dessa förändringar och ställa om till en mer medveten livsstil vad gäller kemikalier är det lätt att bli så upptagen av allt som måste göras och glömma bort vilka förändringar som man faktiskt har gjort. Så mitt tips till er är att börja det nya året med att tänka igenom allt du faktiskt gjort för dina barn det senaste året. Ge dig själv en klapp på axeln. Är du å andra sidan ny på området fundera över vad som är mest prioriterat och vad som är möjligt för just dig och din familj. Varje förändring ger resultat så börja redan idag!

Själv passar jag på att njuta av dagen och det härliga vädret och ger mig ut med nära och kära i naturen. Delar med mig av några bilder från ett vackert Blekinge!

image

image

image

image

Du kanske också gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>