Giftminimering för nybörjare – en snabbstart

Okej jag fattar att det här med giftminimering är bra och viktigt och ni har så himla många bra tips och tankar, MEN hur ska jag som helt ny på området egentligen tänka för att inte överväldigas helt och hållet och tänka äsch det är ingen mening?

Känner du igen dig? Det är helt ok att känna sig uppgiven och maktlös, men fortsätt och läs detta inlägg så ska jag ge dig några tips på hur du kan snabbstarta din nya giftfria vardag. Tipsen handlar framför allt om att öka din medvetenhet, bryta gamla vanor och skaffa nya bättre, och det helt utan någon kostnad, endast med din tid som insats.

– Köp kartongförpackningar (tetra) istället för konservburkar. På så sätt minskar du  din och dina barns exponering för hormonstörande ämnen.

Tummen upp till Kung Markatta som nyligen lanserat bisfenolfria konservburkar!

Tummen upp till Kung Markatta som nyligen lanserat bisfenolfria konservburkar! Kolla efter den orangea märkningen ”bisfenolfri”. Annars är det säkrast att hålla sig till tetra.

– Undvik plast i kombination med värme i största möjliga mån. När plast värms upp kan skadliga kemikalier släppa och hamna i maten. Fundera därför på vad ditt barn äter på och dricker ur. Glas, rostfritt och porslin är bättre material än plast.

– Tvätta alltid nyinköpta kläder, textilier, täcken och kuddar. Även gosedjuren blir mer kramvänliga efter en vända i tvättmaskin.

DSC_0203

Det lilla GOTS-märkta lejonet har svårt att konkurrera med den mjuka apan i polyester, så apan fick tvättas ordentligt innan den hamnade i sonens säng.

– Vädra! Luften inne är full av oönskade kemikalier från leksaker, möbler och elektronik. Med ett kort tvärdrag försvinner en del av detta. Miljöstyrelsen i Danmark rekommenderar två gånger per dag, men jag tycker det räcker att börja vädra en gång ordentligt innan barnen ska sova.

– Tvätta barnens händer ofta. Då försvinner dammet som lätt fastnar på deras händer och innehåller miljögifter. Extra viktigt för små barn som ofta äter med händerna och gärna också stoppar dom i munnen.

DSC_0195

– Låt inte dina barn leka med elektronik som inte är tillverkade för att vara leksaker. Gamla mobiler, tangentbord och annan elektronik som hamnat bland barnens leksaker bör plockas bort.

– Undvik våtservetter, de innehåller ofta konserveringsmedel och parfym. Använd istället papper och vatten i vardagen.

Som sagt, du behöver inte spendera en enda krona på dessa förändringarna. ”Bara” ändra dina vanor och tänka lite mer kemikaliesmart. Jag hoppas att du kan ta till dig dessa tips och göra dem till bestående förändringar i din vardag. Lycka till!


Källor: Naturskyddsföreningen (Dammet en spegelbild av våra hem, Tio sätt att undvika kemikalier hemma och 13 punkter som som giftbantar förskolan) och Kung Markatta (Nu blir Kung Markattas konservburkar bisfenolfria).

Bild: ”AH&DY 100m” Oscar Rethwill

 

Du kanske också gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>