Giftminimera din graviditet

Redan när barnet är i magen är det dags att börja göra medvetna val som bidrar till en giftfri graviditet. Här listar jag några bra tips som Danska miljöstyrelsen går ut och råder alla gravida att följa. Jag tycker det är fantastiskt av Danmark att lyfta fram denna viktiga fråga och på ett lättläst sätt tillgängliggöra tips för blivanda mödrar. Tänk om vi svenska kvinnor också skulle få dessa tips från våra MVC och barnmorskor!

 • Leta efter produkter med miljömärkningarna Svanen eller EU Ecolabel, helst utan parfym.
 • Dammsug en gång i veckan och vädra noggrant åtminstone två gånger om dagen.
 • Minimera din exponering för kemikalier till exempel genom att undvika målarfärg, sprayer och hårfärg. Tvätta nya tyger och sängkläder innan användning.
 • Ät en varierad kost varje dag.
 • Ta bara mediciner och kosttillskott efter samråd med din läkare. Detta gäller även receptfria läkemedel och naturläkemedel.

DSC_0527

Naturskyddsföreningen ger gravida liknande tips:

 • Undvik deodoranter med triclosan.
 • Var försiktig med parfymerade produkter.
 • Färga inte håret, hårfärg kan innehålla ämnen som är skadliga både för dig och babyn.
 • Undvik fet fisk från Östersjön.
 • Var speciellt försiktig med målarfärg, rengöringsmedel och andra starka kemikalier.
 • Vädra med korsdrag då och då.

Jag skulle personligen vilja lägga till några egna råd som jag anser viktiga att tänka på.

 • Ät mycket ekologisk mat, särskild frukt och grönt. Vi vet mer idag kring vilka produkter som är mest besprutade så jag skulle definitivt undvika dem. Läs mitt inlägg ”Så får alla råd att äta ekologisk mat” för mer fakta och tips om ekologisk mat.
 • Undvik hormonstörande ämnen då det visats sig att foster är extra känsliga för exponering av dessa ämnen och fostret får i sig dem via moderkakan (och även senare via amning). Läs även mitt inlägg ”Varför gravida bör undvika hormonstörande ämnen” som ger konkreta tips på var de finns och hur du undviker dessa ämnen.

Vi tycker det är viktigt att förmedla lättlästa konkreta tips och råd för dig som gravid. Hoppas detta inlägg kan bidra till smarta val för dig och ditt blivande barn!


Källor: Danska miljöstyrelsen (Goda råd till dig som är gravid eller önskar att bli det) och Naturskyddsföreningen (Så undviker du farliga kemikalier)

Du kanske också gillar...

4 svar

 1. Tack för bra inlägg! Är själv gravid och har tänkt på flera av de här punkterna, dock inte prioriterat dammsugningen och vädringen… Tänkte kolla om det är ok att jag skriver om det här även på min blogg och länkar till er? Kanon men en sådan här enkel och lätttillgänglig info!

  /Annie

 2. Hanna Hanna skriver:

  Hej, tack och vad roligt att du tycker om inlägget! Det är vårt mål att sprida budskapet vidare på ett enkelt och lättsamt sätt, så du får gärna skriva om det och länka gärna till oss så kan vi nå fler läsare och tillsammans bidra till ökad medvetenhet hos föräldrar och gravida.

 1. 18 februari, 2015

  […] Danmarks miljöstyrelse säger! Här finns deras hemsida. Bloggen kemikaliesmart.se har gjort en kanon sammanfattning av både deras och Svenska Naturskyddsföreningens tips, därför lånar jag helt sonika dem båda […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>