Försiktighetsprincipen – giftfria golv och väggar i hemmet

Det är dåligt för miljön, skapar giftiga ämnen vid förbränning och avger ftalater som är ett känt hormonstörande ämne. De flesta känner igen denna ökända plast, PVC. Ett annat men dock mindre känt namn för PVC är vinyl*. En plast som du identifierar med plastmärkningen nummer 3 (inuti en triangel).

Trots att den är ökänd och i princip borde vara förbjuden vid det här laget stöter man ändå på den då och då. I plastförpackningen till min dotters porslinsservis med Hello Kitty motiv, i förpackningen till ett par USB-hörlurar som jag använder till jobbet och kanske även i golvet på förskolan där jag lämnar mina barn varje dag.

Det som dock fått mig reagera är att jag på senaste tiden läst tre artiklar i Vi i Villa och Villa liv, två tidningar som kommer hem på posten varje månad, där vinylgolv, vinyltapeter och dekorplast av vinyl lyfts fram som bra alternativ, utan att nämna något kring mjukgörande ämnen som skulle kunna vara ohälsosamma.

Dessa tidningar lyfter fram vinyl som ett bra och praktiskt material.

Dessa tidningar lyfter fram vinyl som ett bra och praktiskt material.

I den första artikeln i Vi i villa (nummer 2 i år) beskrevs olika typer av tapeter och vinyl lyftes fram som särskilt bra för barnrum. Med motiveringen att den är lätt att torka av. Ingenting om att det finns mjukgörare i plast som avges till inomhusmiljön och tas upp av barnet och kan orsaka långsiktiga hälsoeffekter.

IMG_0399

En badrumstapet av PVC (vinyl). Praktisk – ja. Hälsosam – nej.

Nästa artikel var Villaliv där ett modernt klickgolv av vinyl rekommenderas. Jag går in på Tarketts hemsida och söker på golv och barnrum och får fram detta vinylgolv som ett passande alternativ. Det lyfts fram som ftalatfritt. Jag kontaktar Tarkett och frågar vilka mjukgörare som används och får till svar att de använder en mjukgörare med betäckning DINCH. Jag googlar på denna och det verkar vara en mjukgörare som inte avger lika mycket som ftalater och det finns inget (idag) som tyder på att den är hormonstörande. Dock hittar jag ett svar från Naturskyddsföreningen där man i enlighet med försiktighetsprincipen avråder från att sätta in även nya vinylgolv. Se hela deras svar här.

Artikeln från Villaliv där vinylgolv lyfts fram som ett bra alternativ.

Artikeln från Villaliv där vinylgolv lyfts fram som ett bra alternativ.

golv

Ett golv av vinyl eller PVC är oftast glansigt och mjukt. Det finns knep för att ta reda på om ditt golv är av vinyl, mer om det i framtida inlägg! Tänk också på att aldrig riva ut ett gammalt plastgolv själv då det kan vara limmat med svartlim som innehåller asbests. Det bästa är att skära av en liten bit och skicka på asbetsanalys.

Den tredje artikeln var i Vi i Villa där dekorplast av vinyl lyfts fram som ”hett just nu”. Ja ni vet sådan där plastfilmer som man sätter över sitt gamla kakel istället för att byta ut det.

Dekorplast - kanske inte så hett som det verkar?

Dekorplast – kanske inte så hett som det verkar?

Med försiktighetsprincipen i åtanke kanske det skulle vara bättre att välja ett annat material när du väljer tapet och golv än vinyl? Det finns ju bra och giftfria papperstapeter och golv av material såsom trä eller klinkers. Läs mer om bra val av golv och tapet på Ekobyggportalen.

En papperstapet är giftfri och ett bra val för ett barnrum.

En papperstapet är giftfri och ett bra val för ett barnrum. Till min dotter blev det uggle-tema.

IMG_0404

Det finns så fina papperstapeter nuförtiden. Till min sons rum valde vi denna i retrostil med fordon.

Jag tror det börjar bli dags för oss konsumenter att efterfråga inte bara funktion och praktiska material, utan även hälsosamma och giftfria produkter i första hand. Det är såklart ett stort skifte som måste till, i en värld där funktion går före hälsa, men ju fler vi blir som efterfrågar giftfria produkter, desto större förändring kommer vi se på företagen och utbudet av varor. Så kommer det en vacker dag att vara alla företags bästa marknadsföringsknep att lyfta fram att deras produkter är giftfria – först då vet vi att vi har lyckats!


* Enligt amerikanske organisationen Healthy building network så kan man anta att vinyl är samma sak som PVC då så oftast är fallet, men egentligen innefattar vinyl flera kemiska ämnen såsom EVA, PEVA, PVA och PVB. Det som urskiljer dessa från PVC är att klormolekylen saknas vilket gör dem mindre skadliga än PVC. Så man måste som konsument från fall till fall kontakta leverantören och fråga om deras vinylprodukter innehåller PVC. Fråga gärna också leverantören om vilken mjukgörare som används.

Källor: Naturskyddsföreningen, Tarkett, Golvbranschen, Den onda badankan (Johansson)

 

 

 

Du kanske också gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>