Försiktighetsprincipen – 5 steg till ett giftfritt hem för dina barn

IMG_0180 (1)

Jag gör hellre något som skulle kunna ge en förbättring i form av minskad exponering av kemikalier, än ingenting alls och ångrar mig sen. Det är just det som kallas försiktighetsprincipen och jag försöker tillämpa den hemma hos oss, ja främst när det gäller mina barn. ”Better safe than sorry” som det heter på engelska.

Det finns mycket som pekar på att ett barns hälsa genom livet grundläggs mycket tidigt, ja under barnets första två levnadsår. Barn är dessutom känsligare än vuxna av många anledningar. Därför finns det goda själ att tillämpa försiktighetsprincipen på våra minsta, både genom handlingar och goda val i hemmet, men också av samhället som är till för att skydda oss med sina lagar och förordningar. Ju mindre barnet är desto viktigare är det. Men barn fortsätter att utvecklas ända in i tonåren och kroppens balans kan sättas ur spel om vi utsätter barnen för hormonstörande ämnen till exempel. Därför är det aldrig för sent att agera och varje steg du tar kan göra skillnad.

IMG_0182

Här får du en vägledning i hur du kan tillämpa försiktighetsprincipen hemma hos dig.

1. Byt ut plasten till giftfria material såsom glas, rostfritt stål eller trä

Ett exempel på problematiken kring plast är att det tillsätts ämnen vid tillverkning som är hormonstörande. Ämnet Bisfenol A är ett exempel på ett sådant ämne och det har varit förbjudet sedan några år tillbaka i barnmatsförpackningar. Men istället ersätts BPA med andra bisfenoler, till exempel BPS och BPF, som det inte hunnits forska på och som lagstiftningen inte ännu reglerar. Dessa substitut har säkerligen samma egenskaper, vi har det bara ännu inte svart på vitt. Vi vet också att BPA-fritt numera används som ett marknadsföringsknep, men det säger ju egentligen inget om vad varan faktiskt innehåller. Därför är mitt råd att satsa på andra material än plast där det går. Till exempel när du ska köpa nappflaskor, glas, tallrikar, leksaker, etc.

2. Lyssna på din magkänsla

Om något verkar för bra för att vara sant, var hellre skeptisk. I alla fall om det är något du tänker exponera dina barn för. Utvecklingen av nya material och ämnen går framåt i rasande takt och forskningen hänger inte med. Därför är det bättre att hålla sig till väl beprövade material och produkter. För att ge ett exempel kan jag berätta om när min pappa visade mig en sprej som helt och hållet tar bort dålig lukt. Han hade använt den till sin soptunna där det hade läkt ut saft från gamla räkor. Lukten var helt borta efter några sprut med sprejen! Jag fick se sprejflaskan och den saknade innehållsförteckning. Min magkänsla sa mig att det här är en produkt som jag skulle hålla långt borta från mina barn.

3. Använd luktsinnet

Luktar något kemikalier så är det oftast det. När saker är nya är ämnena oftast mest flyktiga. Låt därför gärna nya saker stå på vädring om de luktar starkt och låt aldrig barnet flytta in direkt i ett nymålat rum. En ny TV till exempel får gärna stå i ett välventilerat rum på stand-by där barnen inte vistas i den första tiden.

4. Titta efter miljömärkningar

Det är i dagsläget omöjligt att ta reda på fakta och riskbedöma varenda minsta inköp. En del varugrupper saknar ju till och med innehållsförteckning. Men det finns knep att ta till som gör att du automatiskt minimerar antalet oönskade kemikalier i det du köper in till hemmet. Knepet är att följa dessa märkningar när du handlar:

5. Satsa på kvalitet framför kvantitet

Minska antalet leksaker och möbler i barnrummet där barnet sover. Då minskar du automatiskt antalet kemikalier som barnet exponeras för. Att ha leksakerna i ett lekrum är en perfekt lösning för dig som har den möjligheten.

Vi får påminna oss om det ibland, att giftminimering inte är allt som behövs för att dina barn ska må bra. De behöver givetvis massor av uppmärksamhet, tid, vägledning och kärlek från dig som förälder. T.ex. är det ju inte hälsosamt att städa och rensa ut varje dag på bekostnad av den tid som du skulle kunnat spendera med ditt barn. Mitt råd är att försöka hitta en balans där du avsätter tid och bara ”är” med barnet, även om du ser saker som du skulle vilja göra just där och då. Ett tips kan vara att ta med barnen ut på en promenad eller gå till en lekpark. Jag finner själv att det är lättare att bara fokusera på barnet då, istället för att vara hemma där det finns ”tusen” saker att ta tag i.

Jag lär mig nya saker varje dag och är så tacksam att få kunna dela med mig här på bloggen. Jag är också tacksam över allt jag lär mig av er läsare och på olika forum där vi får ta del av varandras kunskap. Vad är din tolkning och nivå av försiktighetsprincipen? Dela gärna med dig av dina egna bästa tips i kommentarsfältet nedan!

IMG_0181


Källor: Den onda badankan (Johansson, 2012), Makt plast gift och våra barn (Forsberg, 2014), Coop ”Ekoeffekten

Du kanske också gillar...

2 svar

 1. Händelsevis skriver:

  Ibland känns det ju hopplöst. Som en ständig cirkel av mer eller mindre gifter.
  Förlåta sig själv alla tidigare giftmisstag- gå vidare-nya giftminimeringsområden-samma fallgrop igen- förlåta…
  Suck. Men visst försöker jag vara försikitig. Och pedagogisk. Och närvarande. Och jämställd. Och kärleksfull.
  Tack och lov att giftminimeringen i alla fall är otroligt konkret och förhållandevis lätt att kontrollera.
  Får ni aldrig krav-panik av alla fina föräldraepitet man ska uppfylla?

  • Hanna Hanna skriver:

   Hej, jovisst känner man sig ibland otillräcklig och får panik över val man tidigare gjort i all välmening innan man visste bättre. Man kan inte göra mer än sitt bästa och man får istället tänka på det man faktiskt har gjort, än bara det man borde gjort eller borde göra. Lättare sagt än gjort, ja jag vet…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>