Påverka för en giftfri förskola steg 2 – ta kontakt

Foto 2015-03-05 20 30 52

Barn ska inte växa upp med farliga kemikalier i blodet.

Ett kuvert från Naturskyddsföreningen med denna text damp ner i brevlådan häromdagen. Inne i kuvertet kunde jag läsa att vi tillsammans måste jobba för att avgifta förskolan. Texten stod dessutom i en varningstriangel. Ok, jag förstår allvaret och att något måste göras. Vårt bidrag i denna uppmaning är just denna inläggsserie och det känns som den kommer helt rätt i tiden. Ta nu vara på detta momentum och gör en insats på just ditt barns förskola!

Genom vårt tidigare och första inlägg i vår förskoleserie har du nu förhoppningsvis god kunskap inom området giftfri förskola och det är dags att agera och ta kontakt med viktiga personer för att påbörja den förändringsresa du vill åstadkomma.

Till att börja med föreslår jag att du kollar upp om din kommun har påbörjat arbete för giftfria förskolor. Naturskyddsföreningen har nyligen publicerat resultat från en enkät där de frågat alla Sveriges kommuner om de påbörjat arbete för giftfria förskolor eller ej. Du hittar resultatet här.

Om din kommun inte redan är med på tåget så kan du prova att påverka din kommun genom att skicka in ett medborgarförslag. Läs mer om det på Naturskyddsföreningens hemsida och använd förslagsvis deras färdiga brevmall som finns här.

Oavsett om just din kommun är med på tåget eller ej så är mitt råd att redan nu också ta kontakt med förskolechefen på ditt barns förskola för att höra dig för om läget och om något arbete pågår kring denna fråga. Till detta har vi tagit fram ett färdigt mejl-förslag för att göra det så enkelt som möjligt (se längst ned i detta inlägg).

Försök också få med dig andra föräldrar, hör dig för, kanske det finns fler som brinner för frågan och så kan ni skapa en föräldragrupp som tillsammans jobbar för en giftfri förskola. Ju fler som engagerar sig desto större möjlighet att påverka ledningen på förskolan och få igenom en förändring. Även här har vi ett färdigt mejl-förslag som du kan skicka till andra föräldrar (se längst ned i detta inlägg). (Ett tips är att kopiera mejl-listan som brukar finnas med när personalen skickar ut veckobrev, annars kan du alltid höra med personalen om de har en mejl-lista till föräldrar som du kan få ta del av.)

Till sist kan det vara bra att prata med pedagogerna på ditt barns avdelning. Skriv gärna ut en kopia av Naturskyddsföreningens ”Operation giftfri förskola” och ge ett exemplar till pedagogerna. Kunskap ger förmåga att förändra!

För att summera

– Om din kommun inte redan är med på tåget, skicka in ett medborgarförslag.

– Ta en första kontakt med förskolechefen och hör dig för om läget och vilka planer som finns för att avgifta just ditt barns förskola.

– Involvera andra föräldrar och skapa gärna en specifik föräldragrupp kring ämnet giftminimering.

– Ge personalen på ditt barns avdelning en utskrift av Naturskyddsföreningens ”Operation giftfri förskola” och berätta att du har börjat engagera dig i frågan för att du tycker det är viktigt.

Lycka till! Och kämpa på, det är många där ute som jobbar för en giftfri förskola och med våra barns hälsa och framtid i första rum. Berätta gärna vad ni har för utmaningar, eller solskenshistorier för den delen, i arbetet med era barns förskolor.

Trappan_v2_transparent_arrow1_902x681

 

Mejlförslag till förskolechefen

Hej <namn på förskolechef>,

Jag är mamma/pappa till <namn> på <gruppens namn> och har lite frågor och funderingar kring inomhusmiljön på <förskolans namn>.

Frågan kring giftfri förskola är mycket uppmärksammad just nu, mycket tack vare Naturskyddsföreningens arbete kring ”Operation giftfri förskola”, där de har inventerar miljön på över 100 förskoleavdelningar i Sverige.

Varför är frågan kring giftfri förskola viktig?

Undersökningar, bland annat från Stockholms universitet, visar att miljöer där barn vistas mycket i, som på förskolan, har högre halter av till exempel vissa hormonstörande kemikalier än andra inomhusmiljöer. Sannolikt beror det på att många förskolor har en miljö med många saker som kan avge farliga kemikalier till omgivningen, t.ex. skumgummi och mjukgjord PVC-plast. Det är inte bara hormonstörande ämnen vi pratar om utan också ämnen som kan orsaka cancer, koncentrationssvårigheter, med mera, och dessa ämnen är vanligt förekommande på förskolor.

Rådet från forskare och Naturskyddsföreningen är att försiktighetsprincipen bör gälla för barn och på förskolor, dvs. misstänks något vara skadligt så ska det tas bort hellre än att chansa och inte göra något alls.

Vad kan man göra?

Naturskyddsföreningen har i sitt arbete funnit att det finns en mängd områden i förskolemiljö som snabbt skulle kunna åtgärdas med små medel och lätta åtgärder. För att hjälpa förskolor med detta har de tagit fram ett antal rapporter och checklistor runt ämnet. Det finns bland annat ett mycket bra material med tips till förskolor och föräldrar på hur man snabbt kan förbättra förskolemiljö genom att rensa bland existerande produkter och vad man bör tänka på vid inköp. Jag bifogar länk till Naturskyddsföreningen sida där allt material finns.

Vad görs på din förskola?

Som du säkert förstår så tycker jag att detta är en väldigt viktig fråga och undrar därför om det redan idag pågår några åtgärder för att förbättra miljön och minska barnens exponering av farliga ämnen på din förskola?

Om inget görs redan idag undrar jag hur du ställer dig till att sätta ihop en grupp med föräldrar och pedagoger för att jobba med denna fråga? Det finns en väldigt bra checklista på sida 17 i rapporten som vi skulle kunna utgå från. Naturskyddsföreningen erbjuder även hjälp med att inventera och lägga åtgärdsplaner om det känns som ett bättre alternativ.

Jag hoppas vi kan hitta en sätt att tillsammans jobba med denna viktiga fråga.

Hälsningar,

<Ditt namn>

http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/miljogifter/giftfri-forskola

Mejlförslag till andra föräldrar

Hej alla föräldrar till barn på <gruppens namn>,

Jag är mamma/pappa till <namn> på <gruppens namn> och har börjat engagera mig i frågan giftfri förskola tillsammans med <förskolechefens namn>.

Varför är det viktigt att vi hjälper till och engagerar oss?

Undersökningar, bland annat från Stockholms universitet, visar att miljöer där barn vistas mycket i, som på förskolan, har högre halter av till exempel vissa hormonstörande kemikalier än andra inomhusmiljöer. Sannolikt beror det på att många förskolor har en miljö med många saker som kan avge farliga kemikalier till omgivningen, t.ex. skumgummi och mjukgjord PVC-plast. Det är inte bara hormonstörande ämnen vi pratar om utan också ämnen som kan orsaka cancer, koncentrationssvårigheter, med mera, och dessa ämnen är vanligt förekommande på förskolor.

Rådet från forskare och Naturskyddsföreningen är att försiktighetsprincipen bör gälla för barn och på förskolor, dvs. misstänks något vara skadligt så ska det tas bort hellre än att chansa och inte göra något alls.

Vad kan man göra?

Naturskyddsföreningen har i sitt arbete funnit att det finns en mängd områden i förskolemiljö som snabbt skulle kunna åtgärdas med små medel och lätta åtgärder. För att underlätta för föräldrar, förskolor och kommuner har de sammanställt ett jättebra material som visar på att små steg faktiskt gör stor skillnad! Till exempel med tips på hur man bör rensa bland existerande produkter och vad man bör tänka på vid inköp.

Det finns färdiga checklistor förskolan själv kan använda och de erbjuder även hjälp att inventera och lägga åtgärdsplaner. Jag bifogar länk om ni är intresserade att läsa själva. Checklistorna kan även appliceras hemma och gäller inte bara på förskolan.

Vad är nästa steg?

Jag skulle vara oerhört tacksam att ha någon att bolla med som tillsammans med mig kunde driva dessa frågor framåt. Därför undrar jag nu om det finns fler föräldrar som vill engagera sig i denna fråga?

Vi som föräldragrupp kan säkert hjälpa till med kompetens och idéer kring följande områden

 • Utrensning av gammal plast, elektronik, skumgummi, etc.
 • Inventering i kök, vilken mat används och vilka redskap används vid tillagning
 • Nyinköp av giftfria produkter, förslag på leverantörer.
 • Mer?

Som sagt, jag skulle vara tacksam om det fanns andra som var intresserade av att hjälpa till! Hör gärna av er till mig via mail.

Med hopp om en händelserik termin framöver!

Hälsningar,

<Ditt namn>

http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/miljogifter/giftfri-forskola

 

Du kanske också gillar...

3 svar

 1. Sara skriver:

  Hej! Tack än en gång för en jättefin och mycket viktig blogg. Jag har kämpat för en giftminimerad förskola i Örebro länge nu och känner ibland att det är så tungt att göra detta jobbet helt själv. Mycket påtryckningar på förskolechef, politiker mfl som låter intresserade och säger att det är viktigt men sen händer det inte så mycket. Nu har jag iaf lyckats få tillstånd ett seminarium för alla inblandade i april vilket känns som ett stort steg. Men idag kopierade jag er mall och mailade ut till alla föräldrar på våra barns förskola. Förhoppningsvis finns fler som vill kämpa för detta och med fler blir det alltid lättare. Tack för mallen! Den var det som behövdes för att jag skulle ta det steget. Ha en bra dag och ”keep up the good work” för det ni gör är jätteviktigt!!! Kram!

 2. Kikan skriver:

  Jättebra inlägg!!! Jag fick positiva nyheter från vår förskolechef i måndags gällande detta. Helt klart värt att driva dessa frågor. Ni kan läsa mer på min blogg. Kram Kikan

 1. 11 april, 2015

  […] av att få en så bra miljö som möjligt för sina barn och vill ha hälsosamma och friska barn. I föregående inlägg ”Steg 2″ gav vi dig tips på formulering för att väcka förståelse för frågan. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>