Påverka för en giftfri förskola steg 1 – förbered dig

förskola_a

Våra barn spenderar mycket tid i en offentlig miljö som vi inte riktigt råder över. Vi vet att många förskolor där ute saknar kunskap om vad som är lämpligt att ha som leksaker och vad det finns för skadliga ämnen i vår miljö. I det här inlägget ger vi dig den information du behöver för att förbereda dig inför att ta kontakt med just din förskola kring frågan giftminimering. Den tid du spenderar i att förbereda dig är väl värd och kommer underlätta framöver när du får frågor från andra föräldrar och från förskolepersonalen. Kunskap bygger trovärdighet och här kommer våra bästa tips på hur du snabbt kan bli ”expert” inom ämnet!

Din utgångspunkt bör vara det arbete som Naturskyddsföreningen har gjort genom sitt initiativ ”Operation Giftfri Förskola”, där de har inventerar miljön på över 100 förskoleavdelningar i Sverige. Utifrån detta har de tagit fram ett antal rapporter och checklistor som är bra att läsa igenom.

Operation giftfri förskola_2

Resultatet från deras inventering visar att det finns en mängd saker i förskolemiljön som snabbt skulle kunna åtgärdas med små och lätta medel. Det är just detta budskap du bör förmedla till din förskola. Naturskyddsföreningens konkreta råd och tips för att hjälpa förskolor att genomföra olika typer av  förändringar mot en giftfri förskola finns att läsa här.

Operation giftfri förskola – Tips till förskolor och föräldrar – Förslag på hur förskolemiljön snabbt kan förbättras. I slutet av detta dokument finns en enkel checklista med förslag på åtgärder.

13 punkter som giftbantar förskolan – En enkel checklista med 13 förslag som går snabbt att genomföra och som inte kostar förskolan så mycket.

Giftfria barn leka bäst – Mer fördjupande information och resultatet i sin helhet finner du i den här rapporten .

Även Stockholm stad har en enkelt checklista som jag tycker är ännu mer tilltalande än den från Naturskyddsföreningen. Den passar också bra att skriva ut och ha med på föräldramöten till exempel.

Att lyfta fram de kommuner och förskolor som är en förebild genom att de har kommit långt med detta arbete kan också inspirera din förskola att sätta fart. Sundbybergs kommun är ett lysande exempel på en kommun som ligger i framkant på området och på deras hemsida finns en hel del matnyttig information. Klicka här för att komma dit.

För att bygga argumentation kring varför detta bör vara en prioriterad fråga kan du också läsa vårt tidigare inlägg – Därför bör alla ta giftminimering på allvar.

Med denna kunskap i ryggen bör du kunna besvara flertalet frågor du kan tänkas få framöver från både personalen på förskolan, men också från andra föräldrar. I nästa inlägg i serien kommer vi guida dig kring att ta kontakt med förskolan där du bland annat kommer att få ta del av våra färdiga mejl att skicka till förskolechefen.

Lycka till med att läsa på inom ämnet. Säg till om det är något du tycker vi har glömt att belysa. Vi fyller kontinuerligt på guiden med all ny information och senaste forskningen!

Trappan_v2_transparent_arrow1_902x681

Du kanske också gillar...

2 svar

  1. 20 februari, 2015

    […] förälder och påskynda arbetet kring giftminimering. Häng med vår serie där vi beskriver vår steg-för-steg guide och underlättar för dig att göra […]

  2. 28 februari, 2015

    […] Om möjligt, påverka också miljön på ditt barns förskola. Jag har skrivit om just detta tidigare, läs gärna om det här. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>