Årets gröna julklapp till familjen – giftätande växter

Efter att ha läst om luftkvalitet och hur vissa växter renar luften genom att ta upp oönskade kemikalier som yr omkring hemma bestämde jag mig för att det skulle bli min julklapp till familjen.

Med listan från min research redo gick jag runt på Plantagen och växtfrossade. Och tänk att det nu redan innan jul gick att hitta mycket gröna växter på rea!

Följande inköp blev det:

Dracena – naturlig luftrenare och vacker med spetsiga blad och palmliknande form. Den hade till och med en etikett som sa: ”Your natural air cleaner”.

DSC_0200

Dracena

Fredskalla – naturligt vacker med sina mörkgröna blad och vita tropiskt formade blommor.

DSC_0208

Fredskalla

Murgröna – vacker och lättskött.

DSC_0206

Murgröna

Alla dessa tre ska enligt blomsterfrämjandet vara väldigt bra på att ta upp oönskade kemikalier som finns i hushållen. Dracena och Fredskallan fuktar även luften hemma.

Jag fick även lära mig från personalen i affären att kemikalierna som tas upp kan täppa för porerna på bladen så därför ska man inte skaka blommorna utan istället duscha av dem cirka varannan vecka. Det gällde främst för murgrönan, men kan antagligen appliceras på de andra växterna också. Så skaka aldrig blommorna när du dammar för då kommer kemikalier att yra runt. Ta dem istället direkt till duschen och spola dem rena.

På något sätt känns mitt hem mysigare med alla dessa gröna härligheter i varje hörn.

Det doftar dessutom härligt av gran i hela huset då vi idag tog in den till vardagsrummet. Imorgon ska det pyntas!


Källor: Den onda badankan (Katarina Johansson), Blomsterfrämjandet (Krukväxter för bättre inomhusmiljö)

Du kanske också gillar...

2 svar

  1. Mia skriver:

    Nu blev jag peppad att köpa fler blommor. Men för mig som astmatiker går fredskallan bort. Blir såååå dålig när den blommar. Tog ett tag att komma på då den ju är en luftrenare. :-)

  2. Caroline skriver:

    Åh, tack för tips! Det får bli en tur till blomaffären här snart. Tack för en jättebra sida, har precis hittat hit.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>