Är det skadlig att leka med plast utomhus?

IMG_3344

Innan sommaren lanserade vi möjligheten för er läsare att skicka in frågor angående barn och kemikalier och få dem besvarade av oss tillsammans med vår egna expert  Ellen Ingre-Khans, doktorand på avdelningen för miljövetenskap och analytisk kemi på Stockholms Universitet. Här kommer nu svaret på er första fråga! Flera frågor kommer att publiceras framöver.

Hej!

Hur ska man tänka när det gäller plastleksaker utomhus? Vi har till exempel en babygunga ute som är i plast, blir den extra farlig eftersom den blir uppvärmd av solen eller försvinner de dåliga ämnen iväg i luften? Samma sak när det gäller till exempel bollar och sandleksaker.

/Anna

Ellen fråga experten

Ellen Ingre-Khans, doktorand på avdelningen för miljövetenskap och analytisk kemi på Stockholms Universitet svarar på dina frågor kring barn och kemikalier.

 

Forskare Ellen Ingre-Khans svarar:

Plastmaterial som värms upp avger generellt sett mer kemikalier. Plastleksaker som utsätts för direkt solljus släpper därför förmodligen mer kemikalier ifrån sig. Å andra sidan, förvaras materialet utomhus kommer ämnena att spädas ut i luften vilket innebär att man exponeras för en lägre halt till skillnad från inomhus där ämnena kan ansamlas i damm. Leksaker avger ju också kemikalier som mest när de är nya. Har man utomhusleksaker i plast kan man försöka undvika att barnet suger på plasten. I synnerhet om leksaken är ny och precis har varit utsatt för starkt solljus eftersom materialet förmodligen avger som mest kemikalier då.

/Ellen

För er som vill läsa mer om utelek utan skadliga ämnen vill jag också passa på att tipsa om Naturskyddsföreningens artikel i ämnet – ”Simma lugnt och lek säkert! En guide till sommarlek utan skadliga ämnen”. Där kan du bland annat läsa om vilka utesaker som klassas som leksaker och därmed faller under striktare lagstiftning vad gäller tillåtna ämnen. Ett exempel är barnpooler i plast där de med ett djup på mindre än 40 cm klassas som leksaker, och de djupare än 40 cm inte gör det och därmed kan innehålla skadliga ftalater.

Nästa vecka kommer ytterligare en fråga och svar, fortsatt trevlig helg så länge!

Du kanske också gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>