Veckans tips för en giftfri vardag – appar och informationssidor

Idag vill jag tipsa om några appar/webb-appar och informationssidor som underlättar för dig att göra smarta val för en giftfri vardag.

Hormonsjekk

En app utgiven av Forbrukerrådet, det norska konsumentverket, med syfte att underlätta för oss konsumenter att upptäcka hormonstörande ämnen i hygienprodukter. Smidig och lättanvänd app där man tar kort på streckkoden på sin produkt och sedan får information om den innehåller något hormonstörande ämne eller inte (röd eller grön produkt). Flera av de produkter som jag testade fanns tyvärr inte i deras databas, men då finns det möjlighet att själv skriva in produkten och hela dess innehållsförteckning.

DSC_0057_2

Vara utan fara

En mobil webb-app framtagen av Stockholms universitet och Kungliga tekniska högskolan. I denna kan du utifrån en viss varugrupp, t.ex. plastleksaker, blöjor och skor, få allmän information om farliga ämnen som kan förekomma i dessa, men också konkreta råd för att minska din exponering. Du kan också använda den om du vill förstå varför ett ämne som t.ex. Bisfenol A eller ftalater är problematiskt. En enkel och bra uppslagsbok helt enkelt.

Utöver detta finns det också ett formulär där du kan kan fråga försäljaren av en vara om den innehåller något farligt ämne utifrån kandidatförteckningen. En bra idé men bygger såklart på att du själv har en lämplig e-post till företaget du vill kontakta.

Foto 2015-02-23 23 26 39

Kemikalier i vardagen

Kemikalieinspektionens informationssida för konsumenter, där du precis som ovan kan få information antingen utifrån varugrupp eller kemiskt ämne. Mer övergripande varugrupper än ”Vara utan fara” men länkar å andra sidan vidare till fördjupningsartiklar. Även denna fungerar bra som ett uppslagsverk.

KemI kemikalier i vardagen

Märkesguiden

En app framtagen av Konsumentföreningen i Stockholm. Ett smidigt hjälpmedel som kort förklarar vad de vanligaste märkningar betyder. Har både sökfunktion och möjlighet att se alla märkningar utifrån en viss kategori, smidigt om du t.ex. ska köpa en ny TV och vill förstå alla märkningar relaterat till elektronik. Konsumentföreningen har även en annan app, Tillsatsappen, där du kan få information om eventuella hälsorisker med olika tillsatser i mat. Supersmidigt!

image      Foto 2015-02-23 23 45 44

Som ni ser finns det två olika sätt att få information om eventuella risker med en viss produkt och vilka potentiellt oönskade kemikalier som den innehåller. Är det en produkt med en innehållsförteckning, finns det olika typer av appar som underlättar för oss konsumenter, toppen! Är det en produkt utan innehållsförteckning, t.ex. kläder och leksaker, så finns det ingen smidig app som hjälper oss, botten! Då måste vi istället lägga mycket tid på att söka information och råd, och kontakta leverantören själva. När kommer leksaksappen där jag kan skanna en leksak i affären och direkt få upp ett grönt eller rött ljus?

Vad har ni för favorit-appar och informationskällor som hjälper er att giftminimera vardagen?

Du kanske också gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>