Veckans tips för en giftfri vardag – ta tillvara på barnens fantasi när du giftminimerar

Barn är små vuxna. De ser upp till oss vuxna och vill göra som vi gör. De leker inte bara med leksaker utan med sådant som inte är avsett för att vara till barn. De minsta barnen suger och undersöker allt de kommer åt. Det är en del av deras fantastiska utveckling, men ställer ibland till det då det innebär risker i form av onödig kemikalieexponering.

Ett typiskt exempel är det med mobiltelefoner. Barnen ser sina föräldrar ringa och titta i mobiltelefonen och vill göra samma sak själva. Jag har själv gjort misstaget att låta barnen ärva en gammal mobiltelefon (innan jag blev upplyst om riskerna). Så fort jag fick nys om vad mobiltelefoner innehåller och kan läcka i form av hormonstörande flamskyddsmedel, hormonstörande mjukgörare från plaster och skadliga tungmetaller rensades all elektronik bort från barnens leksakslådor. Det var även så min resa med att påverka barnens förskola började – jag reagerade på att barnen fick leka med gamla mobiltelefoner, kameror och tangentbord.

Som tur var är barnens fantasi gränslös och helt underbar. Jag hittade igår en barkbit i trädgården och frågade min son om vi skulle bygga en barkbåt av den. Jag fick till svar: ”Nej mamma, det är min telefon!” Så satte han den mot örat och ringde sin kompis. Hitta naturliga material och gör en egen telefon till barnen! Det är trots allt utvecklande för barnen att få härma oss och vara små vuxna.

mobil

Du kanske också gillar...

1 svar

  1. SmartaVal skriver:

    Välkommen på kampanjveckor Bli kemikaliesmart i Kista biblioteket! 14-27 september!
    Under två veckor får du veta mer om vardagens kemikalier och hur man hanterar dem smartare. Förälder, konsument, hemmakock … – det finns program för alla!

    De flesta programmen är på Kista bibliotek och i Kista galleria, men några program ges även på de öppna förskolorna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>