Veckans tips för en giftfri vardag – leksaker

Vad bör man tänka på för att bli mer kemikaliesmart vad gäller plastleksaker? Här kommer några enkla tips för giftminimering i vardagen eller på förskolan.

– Nya plastleksaker är bättre än gamla, 2013 skärptes kraven för vilka kemikalier som får finnas i leksaker. Du bör dessutom göra dig av med leksaker av mjukplast som är köpta före 2007, det var först då de värsta ftalaterna blev förbjudna i platsleksaker.

– Köp hellre leksaker från EU-länder än utanför EU. Kemikalielagarna är hårdare i EU-länderna.

– Satsa hellre på hårda plastleksaker och undvik mjuka i största möjliga mån då de kan släppa ifrån sig ftalater som är hormonstörande. Gör dig speciellt av med mjukplast som känns kletig, hal eller luktar, då den antagligen är mjukgjord PVC (som innehåller ftalater).

– Om möjligt förvara plastleksaker i annat rum än där barnet sover eller i en låda med lock.

Jag har själv valt att fokusera på att rensa ut alla leksaker i mjukplast och de plastleksaker som vi har ärvt eller som är från när jag själv var liten. Mina barn har inte frågat efter några av dessa saker. Min fyraårings favoritlek just nu är att leka djungel och härma olika farliga djur tillsammans med mig. Och min tvååring vill allra helst leka med våra kastruller, en träslev och lite pasta. Behövs inga leksaker för att sätta igång deras fantasi och gå in i lekens värld!

Då Naturskyddsföreningen rekommenderar att man ska släng leksaker gjorda av PVC (innehåller mjukgörande ftalater) fick denna ärvda kasse hamna i papperskorgen. Det stod på etiketten att den var "coated with PVC".

Då Naturskyddsföreningen rekommenderar att man ska slänga leksaker gjorda av PVC (innehåller mjukgörande ftalater) fick denna ärvda kasse hamna i papperskorgen. Det stod på etiketten att den var ”coated with PVC”.

Naturskyddsföreningen rekommenderar även att gamla leksaker med delar av mjuk plast ska slängas, t.ex. gamla dockor, djur-figurer mm. så denna fina docka från min barndom fick hamna i förrådet.

Naturskyddsföreningen rekommenderar även att gamla leksaker med delar av mjukplast ska slängas, t.ex. gamla dockor, djurfigurer. Så denna fina docka från min barndom fick hamna i förrådet.


Källor: Naturskyddsföreningen (Grön Guide-appen) och Den onda badankan (Katarina Johansson)

Du kanske också gillar...

2 svar

 1. Ewa Ottonius skriver:

  Hej gillar verkligen er sida – god inspiration! Jo jag har nog lite äldre barn än vad ni verkar ha, de är 4, 7 o 9 år. Vårt bekymmer är att det är svårt att finna giftfria leksaker till dem, utbudet riktar sig mest till små barn – till 4 åringen har vi inga problem men att konkurrera med lego eller alla plastfigurer o superhjältar är svårt. Agentsaker står också högt på önskelistan eller så är det elektronik… Skulle gärna se inlägg om detta, era barn blir ju också större o jag kan verkligen säga att här i ligger utmaningen. Mindre barn går lättare att påverkar o styra! Eller om ni har några tips på andra sidor som funderar kring detta!? Tack för god läsning! Mvh Ewa

  • Elin Elin skriver:

   Hej Ewa, vad troligt att du gillar vår sida, tack!
   Jag förstår din utmaning, jag har själv en son på snart 5 år som älskar att leka med lego, där är det svårt att konkurrera. Mitt råd till dig här och nu är att fokusera på det du faktiskt kan styra över, ekologisk mat i så stor utsträckning som möjligt, undvik plast och varm mat, städa och vädra. Vad gäller elektronik, tänk på att inte ha elektriska apparater i barnens sovrum. Om det blir långa stunder framför plattor och datorer, se till att vädra lite extra efteråt. Också viktigt att tvätta händerna innan maten om barnen suttit med elektronik. Finns även miljömärkning av dessa produkter, kan vara värt att kolla upp. Och vad gäller dina barns leksaker i plast är ett tips att se till att förvara de i en låda med lock när de inte används, speciellt om förvaringen är i dina barns sovrum.
   Bra tips på ämne, detta får vi skriva mer om framöver!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>