Så får alla råd att äta ekologisk mat

Jag vill utmana myten kring att ekologisk mat skulle vara så mycket dyrare. Jag är övertygad om att alla kan göra sina inköp mer ekologiska. Här kommer mina bästa tips på hur du kan tänka inför matinköpen och samtidigt hålla i plånboken.

Om du planerar dina inköp har du råd att byta fler varor till ekologiska. Prioritera utifrån det barnen äter mest av och de varor vi vet är mest besprutade i konventionell mat.

Om du planerar dina inköp har du råd att byta fler varor till ekologiska. Prioritera utifrån det barnen äter mest av och de varor vi vet är mest besprutade i konventionell mat.

Prioritera dina ekologiska inköp

Prioritera den mat dina barn äter mest av. Säg till exempel att du planerar att laga köttbullar och potatis till middag, är det då köttbullarna, potatisen eller lingonsylten som barnen lastar in? Skulle barnet äta 10 köttbullar (vilket inte är ovanligt hemma hos mig) som väger ca 100 g så motsvarar det i relation till deras kroppsvikt som att jag som vuxen skulle stoppa i mig ett halvt kilo köttbullar!

Ha sedan i åtanke vilka produkter som är mest besprutade. Nedan följer några produkter som enligt Naturskyddsföreningen är mest besprutade och innehåller mest rester av oönskade bekämpningsmedel eller där val av ekologiska gör stor skillnad för djuren och miljön. Dessa rekommenderas att alltid köpa ekologiska.

Kaffe, bananer, vindruvor, mejeriprodukter, kött, äpple, päron, citrus och potatis.

I köttbulle-exemplet skulle jag då prioritera att köpa både potatisen och köttet ekologiskt, men det kanske är OK med vanlig lingonsylt/lingon.

Potatis besprutas väldigt hårt och jag väljer därför att alltid köpa min potatis ekologisk.

Potatis besprutas väldigt hårt och jag väljer därför att alltid köpa min potatis ekologisk.

Planering och mera vegetariskt

Planera dina inköp i förväg. Spontaninköpen är aldrig bra för plånboken och min erfarenhet är att det handlas mycket snacks och tilltugg som ”kan vara bra att ha” när jag inte har en färdig lista. Gör istället en veckomeny och skriv ner vad som behöver handlas in.

Sist men inte minst, du behöver inte äta kött varje dag. Gör gärna två dagar i veckan till rena vegetariska middagar och försök att handla och planera mat utifrån säsongens råvaror (som ofta är billigare, smakar mer och innehåller fler vitaminer). Här kan du spara in massor! Min favorit är lättlagad linsgryta eller en fräsch rotfruktssoppa med lime crème fraiche. Eller varför inte skapa en torsdagstradition med vegetarisk soppa och pannkakor?

Sammanfattningsvis, prioritera dina ekologiska inköp utifrån de varor dina barn äter mest av och utifrån vilka varor som i konventionell mat är mest besprutade. På så sätt minimerar du mängden bekämpningsmedel dina barn får i sig. För att hålla nere kostnaden, planera i förväg, ät säsongens varor och mer vegetariskt.

Lycka till med både planering och inköp!

För oss vuxna som gillar kaffe rekommenderas att köpa ekologiskt. I kaffeodlingar används ett farligt ämne som varit förbjudit inom Sverige och EU länge.

Det finns inget bättre än en kopp nybrygt kaffe på morgonen!  I kaffeodlingar används ett farligt ämne som varit förbjudit inom Sverige och EU länge så därför rekommenderas ekologiskt.


*räknat på att barnet väger 15 kg, en vuxen 70 kg.

Källor: Naturskyddsföreningen (5 viktiga varor att byta till eko, 5 frukter du vill byta till eko)

Du kanske också gillar...

2 svar

  1. 17 februari, 2015

    […] vilka produkter som är mest besprutade så jag skulle definitivt undvika dem. Läs mitt inlägg ”Så får alla råd att äta ekologisk mat” för mer fakta och tips om ekologisk […]

  2. 22 februari, 2015

    […] mm. Länkat till dem angående graviditet och kemikalier tidigare  (läsvärt!) och här får ni två tips hur alla får råd till ekologisk […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>