Tips på information för dig som är gravid

Är du gravid eller planerar att bli gravid och undrar hur du bäst undviker skadliga kemikalier för dig och ditt foster kan jag tipsa om en webapp framtagen av danska miljöstyrelsen, Klar til Storken. Den innehåller flera råd för att minska blivande föräldrars totala exponering för giftiga kemikalier. Råden är tänkta som en utgångspunkt för att som gravid skaffa sig goda kemikalievanor (”kemivaner”).  Klokt tycker jag, inte minst med tanke på att det är en liten bebis på väg och ett ansvar med det.

För att skaffa dig en uppfattning om var du står idag med dina kemikalievanor kan du svara på ett antal frågor. Från detta får du sedan konkreta förslag på vad du bör göra för att skaffa dig bättre eller ännu bättre vanor.

Jag tycker att detta är en jättebra sida med information som är lätt att ta till sig. Är du redan påläst på området kanske det inte ger dig så mycket ny information, men för dig som precis börjat din resa mot en giftminimerad vardag rekommenderar jag varmt att göra testet och läsa igenom råden och informationen. Den innehåller även en del tips för tiden efter förlossningen, även dessa en bra start för att skaffa sig goda vanor.

En ytterligare bra informationskälla är Naturskyddsföreningens app Grön Guide med tips och råd för att leva miljösmart. Riktar sig inte enbart till blivande föräldrar men har t.ex. tips för att inreda barnrummet giftfritt, ha koll på nya leksaker och fixa bästa barnkrubbet. Saker som inte är fel att börja tänka på redan under graviditeten.

Jag tycker det är oroande och allvarligt att information kring dessa saker inte förmedlas till alla blivande föräldrar i Sverige. Det borde vara lika naturligt på mödravårdsmottagningen som information om kostråd och alkohol/droger. Hoppas verkligen något liknande som i Danmark lanseras i Sverige snart så att fler och fler får upp ögonen för frågan.

Jag var själv inte medveten om detta under mina två graviditeter så denna information blir mitt bidrag till er andra blivande föräldrar där ute!

DSC_0521

Du kanske också gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>