Tio skäl till att börja engagera din förskola

Du har kanske precis börjat läsa om kemikalier i barnens miljö och börjat intressera dig för att göra skillnad i ditt barns omgivning? Att sprida informationen vidare till ditt barns förskola är både meningsfullt och livsviktigt. Du påverkar inte bara ditt barns vardag till det bättre, utan massor av andra barns vardag också.

Här kommer tio skäl till varför fler bör engagera sig!

1) Våra barn spenderar relativt mycket av sin vakna tid på förskolan och det är en grundläggande rättighet för barn att växa upp i trygga och giftfria miljöer.

2) Förskolan har i undersökningar visats sig ha högre halter av kemikalier än andra inomhusmiljöer. Det beror på att förskolor har många saker som kan avge farliga kemikalier till omgivningen, såsom äldre möbler, leksaker, skumgummi och mjukgjord PVC-plast.*

3) Barn får i sig gifter från inomhusmiljöer främst via damm och mat. Därför är det viktigt att det finns bra rutiner för städning och vilken mat och köksutrustning som används i förskoleköket. Med enkla medel kan till exempel giftiga redskap bytas ut och bra rutiner sättas upp.

4) Alla familjer tycker olika och bestämmer över miljön hemma. Men förskolan är en offentlig plats och där bör försiktighetsprincipen gälla, dvs. misstänks ett ämne vara skadligt även om så på lång sikt (såsom hormonstörande ämnen i vissa äldre plastleksaker) så ska man undvika dem.

5) Barnen äter mer än hälften av alla sina måltider på förskolan. Frukost, mellis, lunch och mellis. Genom att byta ut några centrala varor till ekologiska kan mängden oönskade kemikalier i barnens mat minskas.

6) Många förskolor har inte kemikalietänket med sig. Kunskapen behöver nå fram till förskolepersonalen och ledningen, först då kan förskolan agera.

7) Många föräldrar går i samma tankar men vågar kanske inte agera eller vet inte hur de ska börja. Att ämnet kommer upp på föräldramöten och att det börjas prata om det kan inspirera andra föräldrar att ta initiativ och agera.

8) Vi kan inte vänta på att kommunerna tar sitt ansvar genom att komma med informationen eller inför kontroller och rutiner på förskolorna. Det kan ta tid innan det blir verklighet och våra barn behöver trygga förskolemiljöer här och nu.

9) Det är enkelt att komma igång med våra färdigskrivna mallar och det finns mycket bra och lättläst information att referera till, t.ex. Naturskyddsföreningens ”Giftfri förskola”.

10) Sist men inte minst. Våra barn tar skada av oönskade kemikalier här och nu och vi måste alla agera för våra barn och barnbarns skull.

Sammanfattningsvis är engagemanget i förskolan en del av det vi vill förmedla och inspirera er läsare till genom den här bloggen. Att bli mer medveten, agera och sedan sprida budskapet vidare. Hoppas du känner dig övertygad och inspirerad att göra just detta! Läs även vår inläggsserie där vi tipsar om hur du praktiskt kan gå tillväga för att engagera din förskola i denna viktiga fråga.

DSC_0391

Att engagera sig i förskolans arbete kring giftminimering är både livsviktigt och meningsfullt.


* Källa: Naturskyddsföreningen (Giftfri förskola)

Du kanske också gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>