Sveriges Ingenjörers Miljödag inger hopp om en giftfri framtid

Tänk vilken fantastiskt kul och lärorik dag! Att få chansen att träffa så många duktiga människor som brinner för så viktiga frågor som miljö och giftminimering. Politiker, forskare, företagen själva och författare var där för att berätta om just hur de jobbar med ”Rena varor för hållbar tillväxt” som var dagens tema. Kristina Persson, framtidsminister, var där och berättade om hennes långsiktiga arbete i regeringen. Författaren Ethel Forsberg gav ett gripande föredrag där hon beskrev kampen med att få till förbud mot giftiga tillsatser i plastindustrin och gav även mot slutet konkreta tips till alla som vill förändra på hemmaplan (läs vårt inlägg ”De bästa enkla tipsen för giftminimering hemma” för att se Ethels topp tre tips).

Mitt i denna glädje att få vara där kom också känslan att vi har en så lång väg kvar att gå. Innan lagen är tillräckligt stark. Innan alla företag, och inte bara några fåtal, tar sitt ansvar för att deras produkter är fria från skadliga kemikalier. Innan alla produkter som säljs i butik har en innehållsförteckning så att vi konsumenter själva kan ta medvetna beslut kring de inköp vi gör. Innan hela samhället lever en så kallad cirkulär ekonomi där avfall från en process blir en råvara till en annan process och inget går till spillo. Vi pratar om förändringar som kommer ta 20, 30 eller ännu fler år att få till.

Jag imponeras av att det finns människor med sådant tålamod därute, som inte ger upp utan kör stenhårt framåt på det dom tror på. För en vacker dag så kommer det hända. Och vi ser hela tiden exempel på hur det hårda arbetet ger resultat. Exempel på milstolpar som verkat med stor positiv effekt är EUs kemikalielagstiftning REACH som är den första och starkaste i världen. Förbud mot giftiga persistenta ämnen som bidrar till att nivåerna som hittas i vårt dricksvatten och i isbjörnarna i Antarktis sjunker. Företag som själva väljer att gå steget före lagstiftningen och utesluta fler kemikalier än de måste.

Jag reflekterar över hur alla spelare där ute har en viktig roll i att förändra spelreglerna och få till en samhällsförändring. Regering, forskare, företag och konsumenter. Men för mig är det ju här och nu som gäller och jag kan inte vänta. För mig och oss övriga konsumenter handlar det om att göra medvetna och kloka val av produkter, fråga producenter vad varan innehåller, förändra och sprida ordet vidare på hemmaplan. Här och nu. Först då kan vi som gemensam kraft bidra till att skynda på de övriga spelarnas processer. Samtidigt som vi giftminimerar vardagen för de viktigaste individerna i samhället – våra barn. Jag känner mig efter denna informativa dag ännu mer taggad och övertygad om att det jag gör är viktigt och meningsfullt, och ännu mer driven att sprida ordet vidare genom bloggen.

Expertpanelen svarar på frågor kring cirkulär ekonomi.

Expertpanelen svarar på frågor kring cirkulär ekonomi.

Förväntansfulla tjejer... en spännande eftermiddag ska strax börja!

Förväntansfulla… en spännande eftermiddag ska strax börja!

Du kanske också gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>