So long kaviar… vi ses igen år 2018 !

Sött och salt på samma gång. Lent mot tungan. Ja, den är verkligen lätt att tycka om. Svenskarnas egna påläggsfavorit, kaviar. Den har också blivit båda mina barns favoritval när jag frågar vid frukostbordet. ”Kajjar” säger min dotter, och slickar sedan belåtet i sig smör och kaviar och lämnar mackan kvar.

Det har ju skrivits ganska mycket om Bisfenol A (BPA) i konservburkar och vi har nog inte haft en konservburk i skafferiet hemma på flera år. Däremot när det gäller metalltuber, ja ni vet sådana till mjukost, majonnäs och kaviar, så råkade jag av en slump läsa att även dessa kunde innehålla BPA. Och just när det gäller lite fetare livsmedel så fäller gärna BPA ut från förpackningen och sätter sig i maten.

Fram med förstoringsglaset och dags för kemikaliedetektiven att göra sitt jobb! Jag mailade Coop, Ica och Kalles kaviar (Orkla foods) med samma enkla fråga: ”Innehåller förpackningen BPA?”. Produkterna jag frågade om var Änglamarks KRAV-märkta kaviar, Icas ”I love Eco” KRAV-märkta kaviar och Kalles kaviar. Alla tre har funnits i vårt kylskåp de senaste månaderna.

Inom en vecka hade jag fått svar från både Ica och Orkla foods. Tuberna innehåller BPA. Jag var tvungen att läsa om det några gånger och försäkra mig om att det verkligen inte fanns ett litet ”inte” där i meningen.

Sista kaviartuben på ett tag åker i soporna.

Sista kaviartuben på ett tag hamnar i källsorteringen.

I min frustration och besvikelse mailade jag så även KRAV. Det visade sig då att KRAV har ett regelverk kring förpackningar, men för BPA träder förbudet i kraft först 1 januari 2018. Om tre år alltså! Jag tycker det är väldigt sent för ett ämne som vi nu vet är hormonstörande och det finns länder som Frankrike som förstått allvaret och redan förbjudit BPA i alla livsmedelsförpackningar.

En positiv aspekt efter att ha läst KRAVs regler kring förpackningar är att om en förpackning innehåller ett ämne på SIN-listan, så måste producenten ha en avvecklingsplan för ämnet. Men fortfarande ingen garanti för mig som köpare att veta om ämnet är avvecklat eller inte. En annan positiv aspekt är att Orkla foods (Kalles kaviar) har en avvecklingsplan där ett alternativ till BPA ska finnas till årsskiftet 2015/2016.

Trots att utvecklingen går åt rätt håll tänker inte jag utsätta mina barn för detta ämne här och nu. Så inga fler kaviartuber i min varukorg på ett bra tag i alla fall. Det var den här historien som fick oss att starta Bisfenol-guiden där du kan söka efter produkter och på ett enkelt sätt se om förpackningen innehåller några bisfenoler. Du kan även själv vara med och bidra så att registret växer.

Jag är nu på jakt efter ett kemikaliesmart pålägg som jag med trygg hand kan servera mina barn varje morgon. Snälla, hjälp mig här. Några tips?

Tillägg 2015-02-27: Jag fick en fråga angående mjukost och var tvungen att kolla upp även det. Fick svar från Kavli att deras tuber även de innehåller BPA.

DSC_0670

På jakt efter ett kemikaliesmart pålägg…


Källor: KRAV (Förpackningar)

Du kanske också gillar...

34 svar

 1. cybra skriver:

  Kanske går att göra en egen hemgjord kaviar?

 2. Natalie skriver:

  Gör egen hummus. Köp torkade kikärtor, koka och frys in så år det bara att Tina när du ska göra hummus. Kan kryddasmoch varieras i oändlighet. Jordnötssmör, tahini och solrossmör brukar finnas på glasburk :)

 3. Marielle skriver:

  Hemmagjord hummus ev med hackade kalamataoliver i för sältan skull. Mosad banan, hemmagjord nötsmör, avokado, ringlade olivolja med grönsaker och örtsalt.

  Undrar just om Tartex som är i tub även är ett skit att äta när det är förvarat just i en tub. Gud vad himla jobbigt.

 4. Marina skriver:

  Detta var tråkiga nyheter för vår familj också!

  Ett tips på annat pålägg är att göra linspastej och förvara i glasburk. Koka röda linser ihop med ganska mycket buljong (och/eller lök och andra kryddor ni gillar). De ska bli överkokta. Häll bort överblivet vatten pch blanda. Låt svalna och ät!

 5. Hanna Hanna skriver:

  Tack för alla jätte bra tips! Avokado med salt vet jag att barnen gillar. Hummus är helt klart värt att testa eftersom jag älskar det (vet dock inte med barnen). Jordnötssmör är också gott och borde gå hem hos barnen, Green Choice har en god ekologisk variant!

 6. Hanna Hanna skriver:

  Det vore också spännande att kunna göra hemmagjord kaviar, är det någon som provat?

 7. Bea skriver:

  Vi beställer mat från Servera på jobbet och där finns det kaviar i plastförpackning!

 8. Hanna Hanna skriver:

  Spännande Bea, vet du vad det är för märke på den kaviarn?

 9. Charlotta skriver:

  Bra att bry sig om vad man äter, hoppas att du tänker på miljön också och källsorterar kaviarstuben i metall i stället för soppåsen. Lycka till med din hemmagjorda kaviar!

 10. Hanna Hanna skriver:

  SJälvklart Charlotta. Källsortering är en viktig aspekt för mig och min familj och som vi försöker lära våra barn. Vi fokuserar på giftminimering och barn i bloggen, med det hänger ju nära ihop med att ta hand om miljön och det är för mig jätte viktigt.

 11. Elina skriver:

  Jag har också slutat med kaviar tyvärr..!! :(. Vet inte vad jag ska ha på mitt ägg längre. Men jag tänkte om vi kunde kontakta ex. ABBA angående detta då de har rom i glasburk, då borde ju inte det bli så dyrt för dem att ställa om att ha kaviar i glasburkar. Ok BPA i locken, men bättre iallafall än i hela tuben..

 12. Slow-Eva skriver:

  Tack för infon! Min minsta kommer bli ledsen över att kaviaren försvinner. Och jag med! Vad nu ha på helgfrukostäggen?!

 13. Lisa skriver:

  Elina, en klick smör, lite salt och ibland lite vitpeppar tycker jag är jättegott på ägg :)

 14. Axel skriver:

  Fick du rätsida på Coop/Änglamark och deras tuber?

 15. Hanna Hanna skriver:

  Kim, jag har mailat Orkla foods med frågan! Återkommer när jag får svaret.

 16. Hanna Hanna skriver:

  Axel, jag har inte fått svar än tyvärr. Jag har nu mailat en påminnelse och återkommer så fort de svarar.

 17. Martin skriver:

  Fiskekyrkan i Göteborg. Kaviar special, där har du din lösning 😉

 18. Jonas skriver:

  Stort tack för inlägget! Vi i vår familj tar till oss det här och kommer sluta köpa dessa tuber. Har även mailat Ica samt Orkla och meddelat detta. Om fler gör det kanske de ser till att åtgärda problemet snabbare…

 19. Ellen skriver:

  En bra ersättning för kaviaren är laxpastej, böcklingpastej eller makrillpastej. Köp rökt fisk, bena ur, mixa med fett (olivolja eller smör eller blandning för önskad konsistens) och kryddor. Förvara i glasburk – all plast har olika kemikalier som löser sig i fettet. Ett annat bra pålägg är hemgjord leverpastej. Inga konstigheter där heller när man vet vad man lagt i smeten.

 20. Marcin skriver:

  Fick du reda på hur mycket BPA som läcker från tuben? Eller bara att det finns?

  • Hanna Hanna skriver:

   Hej Marcin, de flesta skrev inte hur mycket BPA som läcker. Coop skrev att de ligger under Livsmedelsverkets gränsvärden och Kavli skrev en exakt siffra, också den under gränsvärdet. Problemet med dessa hormonstörande ämnen, BPA är ett exempel, är att det är tajmingen som avgör effekten av exponeringen snarare än dosen. Med andra ord så är forskare överens om att även små doser kan vara farliga och särskilt för foster och barn som är under utveckling. En annan problematik med den klassiska synen på gränsvärden är att man inte tar hänsyn till att vi exponeras för hundratals kemikalier dagligen och kombinationseffekten, utan man ser och bedömer varje ämne för sig.

 21. ave skriver:

  Hej!
  De finns ju tex kalles kaviar i glasburk med plastlock (typ som en nutellaburk fast blå med kaviar)

 22. Hanna Hanna skriver:

  Axel, Coop Svarade tillslut angående Änglamarks tuber och de innhåller också BPA.

 23. Micke skriver:

  Det finns redan kaviar som kommer i annan förpackning.
  Problemet är att ytan på kaviaren blir lätt grå och uttorkad ganska snabbt och oftast kommer dom i ganska stora förpackningar avsedda för storhushåll. Tanken finns nog där redan att göra det i mindre förpackningar, samtidigt vill vi konsumenter inte bära hem ”småprylar”. Exempel på förpackning kaviar som är krav märkt och i tråg http://www.domstein.se/Sortiment/tabid/130/CategoryID/7/List/1/Level/a/ProductID/153/language/sv-SE/Default.aspx

 24. Johanlm skriver:

  Frågan är varför Krav väntar till 2018. Det är inget statligt organ utan ett vinstdrivande företag, de kan ändra imorgon om de vill.

 25. Hanna Hanna skriver:

  @johanlm, det är en jätte bra fråga! Jag ska mejla KRAV och fråga.

 26. Olivia skriver:

  Åh jag måste få veta vad de svarar och hur detta går! Bra initiativ att mejla dem.

 27. Frufura skriver:

  När vi drev hotell för typ 3 år sedan kom kaviaren på burkar, tror de var på ca 500g. Kanske är dessa BPA-fria. Du som har kontakten med Kalles kanske kan skriva och fråga. Dessa kan nämligen affären också ta hem. Här konsumerar vi mängder av kaviar :-S

 28. Tina skriver:

  Hur har det gått med detta? Någon som vet var man kan köpa kaviar i glasburk och har KRAV svarat ang förbud tidigast 2018?!

 29. Ursula skriver:

  Jag brukar beställa torskrom och koka med dill. Man tar bort hinnorna innan rommen svalnat och sedan går det bra att göra vilken kaviar som helst.

 30. Roj skriver:

  Bara jag som stör mig på när färgen på tuben
  lossnar?
  Är det farligt att äta det?

 31. Charlotta skriver:

  Hej,
  fightas dagligen med mig själv och familjen då det är enda pålägget som barnen äter…
  först hade vi begräsningen bara helger och sedan kom alltid svärförädrarna med massa kaviartuber när de hälsade på för att barnen blev överlyckliga.. nu har jag tappat orken lite och nu har vi kaviar igen dagligen. svårt att veta HUR farligt det är, men har för mig att jag läst att det skulle förbjudas 2018 som ni skriver men där är vi nu och jag kan inte se någon förändring!!
  Finns det någonstans man kan köpa ”vanlig kaviar” i annat än tub??
  tacksam för svar och tankar!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>