Så skapar du en giftfri garderob till dina barn

Så här i början på det nya året kommer några önskningar. Tänk om…

…vi inte behövde fundera på vad plastrycket på den där t-shirten som sonen fick i julklapp består av.

…vi inte behövde fundera på om vinteroverallen vi håller i handen i affären är fri från fluorkarboner eller ej.

…vi slapp oroa oss för att våra barns kläder består av kemikalier som är hormonstörande och påverkar immunförsvar och fortplantningsförmåga.

…vi inte behövde vara kemikaliedetektiver vid varje klädinköp.

…vi slapp ägna massa tid åt att läsa på nätet och i forum efter giftfria alternativ när vi ska klä det bästa vi har, våra barn.

…klädjättarna redan idag tog ansvar för våra barns hälsa och miljön.

JA tänk om detta var verklighet 2015, då skulle jag inte behöva skriva detta inlägg. Nu är det tyvärr inte den verklighet vi lever i. Vi måste fundera över dessa saker. Vi kan inte förlita oss på klädindustrin i dessa frågor. Vi måste själva vara frågvisa och ställa krav. Och göra medvetna val.

Det positiva i allt detta är att något håller på att hända. Flera stora klädföretag har, efter en kampanj genomförd av Greepeace, lovat att sanera  både sina produkter och sin leveranskedja till 2020. Ett steg i rätt riktning.

Men vad kan du göra här och nu i väntan på att klädjättarna tar sitt ansvar fullt ut? Jag har efter research kommit fram till följande topp fem-lista för att minska dina barns (och din egen för den delen) exponering för giftiga kemikalier från kläder.

(1) Satsa på begagnat
Utnyttja möjligheten att ärva kläder eller köp begagnat. I begagnade kläder har skadliga ämnen troligtvis tvättats ur tyget för länge sen. Dessutom bra för miljön och plånboken! Jag själv har haft förmånen att ärva mycket kläder till mina barn, ibland är det toppen att vara yngst i syskonskaran.

(2) Kolla efter miljömärkning
Om du vill köpa nya kläder titta efter någon miljömärkning t.ex. GOTS eller Soil Association. Att ett plagg märks som ekologiskt av butiken själv garanterar inte att det är fritt från gifter, då endast fibern är kontrollerad, inte tillverkningen. Ett tips är att fråga i butiken då de ibland använder sig av olika miljöcertifiering, men inte märker respektive plagg.

(3) Kläder med plasttryck går bort
Undvik kläder med plasttryck, de som är tryckta direkt på plaggen, då det ofta är färg baserad på PVC och innehåller ftalater. Kläder lyder tyvärr inte under samma lagstiftning som leksaker gör, så ftalater som är förbjudna i leksaker kan finnas i mjuka plasttryck på kläder.

(4) Tvätta innan användning
Tvätta alltid nya kläder ett par gånger innan användning för att minska eventuella rester av hälsofarliga ämnen. Tyvärr hamnar dessa gifter då istället i avloppsvattnet och i våra vattendrag. Därför är begagnat helt klart att föredra!

(5) Satsa på fluorkarbonfria ytterkläder
Fluorkarboner används för impregnering och finns därför i många ytterkläder. Perflourerade ämnen, som är en typ av fluorkarboner, är ett miljögift och ansamlas i naturen. Fler och fler företag erbjuder dock numera fluorkarbonfria plagg, H&M och Didriksson bland annat.

Jag hoppas att detta hjälper er alla därute som kämpar för en giftminimerad vardag för era barn. Och kom ihåg att vara frågvisa, ju fler som ställer frågor i butiken kring vad plaggen innehåller, desto större blir trycket på producenterna. Och då kanske några av dessa önskningar kan gå i uppfyllelse inom en inte alltför avlägsen framtid!

DSC_0010

Hurra för Lindex som säljer GOTS-märkta kläder, dessutom med häftiga mönster!

DSC_0004

Superhärliga julklappsjackor i ullfrotté från Nøstebarn, även dessa GOTS-märkta.

GOTS

Titta gärna efter denna GOTS-märkning på kläder till dina barn!


Källor: Naturskyddsföreningen (Grön Guide-appen), Den onda badankan (Katarina Johansson), Kemikalieinspektionen (Kemikalier i barns vardag), DN (Giftiga ämnen i barnkläder och Greenpeace: Gifter i barnkläder) och Greenpeace (Giftiga kemikalier funna i barnkläder).

Du kanske också gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>