Veckans tips för en giftfri vardag – Professor Bornehags tre bästa tips till gravida

Mycket pekar på att vår hälsa genom livet grundläggs mycket tidigt. Dvs. under fosterstadiet och de första levnadsåren.

IMG_0070

Ja tyvärr är inte livmodern förseglad utan gifter som mamman utsätts för (och har utsatts för tidigare i livet) påverkar även fostret och dess framtida hälsa, berättar en engagerad Carl-Gustaf Bornehag, professor på Karlstad Universitet. Full av inspiration och energi går jag från seminariet som anordnats av föreningen Medveten Konsumtion med temat ”Förgiftar vi våra barn?”. Det var verkligen inspirerande att träffa alla dessa människor som brinner för att öka medvetenheten om barn och kemikalier.

Bornehag forskar kring hormonstörande ämnen och dess effekter och var en av de inbjudna experterna. Ett av hans mest kända projekt är Selmastudien där man undersökt 2000 kvinnor under graviditet och förlossning och följer sedan upp deras barn senare i livet för att kunna dra slutsatser om vad hormonstörande ämnen kan orsaka i form av ohälsa hos våra barn. Jag imponeras av hans engagemang och kunskap i frågan, som onekligen verkar vara komplex och svår att greppa.

Här kommer Bornehags topp tre tips till gravida för att undvika hormonstörande ämnen:

1) Tänk på vad du äter. Köp mycket ekologiskt och titta efter KRAV och andra märkningar.

2) Undvik plast och särskilt att sova i ett rum med PVC-golv.

3) Dra ner på konsumtion, tänk kvalitet framför kvantitet. Undvik till exempel hårfärger, hudvårdsprodukter och kosmetika så gott det går under graviditeten.

Läs gärna också vårt tidigare inlägg här, där vi ger våra bästa tips för hur gravida bäst undviker hormonstörande ämnen och varför det är viktigt.

 

Du kanske också gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>