Plastmattor med olagligt högt giftinnehåll säljs i Sverige

Praktiskt med en plastmatta, eller? Vi har tidigare skrivit om försiktighetsprincipen och att vi rekommenderar att man undviker plast i största möjliga mån då innehållet inte kan garanteras vara utan skadliga kemikalier. Igår skrev Svenska Dagbladet om ICA Kuriren som testat kemikalieinnehållet i ett antal plastmattor och hittat en plastmatta som innehåller olagligt höga halter av hormonstörande mjukgörare, cancerframkallande klorparaffiner och bly.

Plastmattan säljs av det svenska företaget Trademax och är importerade från Indien. Det här exemplet visar på hur företagen kan gå runt lagstiftningen genom att importera färdiga varor från länder utanför EU. Ingen är ansvarig och barn utsätts i onödan för skadliga kemikalier.

Den giftiga plastmattan som säljs från företaget Trademax. Foto: Icakuriren.

Den giftiga plastmattan som säljs från företaget Trademax. Foto: Icakuriren.

Återigen ser vi ett exempel på giftiga produkter som hinner säljas innan de stoppas på grund av att en oberoende part ”råkar” göra en kemisk analys. Vi har tidigare skrivit om barnlakan som sålts på Jysk och som stoppades då det framkom att de innehöll skadliga ämnen. Vid det tillfället hade redan 500 lakan hunnit säljas. Dessa två exempel får mig att undra hur många andra produkter där ute som ligger i butikshyllorna och väntar på att någon ska köpa dem så att de kan förgifta inomhusluften hos oss och våra barn?

Vad kan vi som konsumenter då göra? Blir vi allt fler som noggrant väljer vad vi köper in och undviker plast så mycket det går så kommer vi se att företagen måste anpassa sig till vad som efterfrågas. För dig som vill läsa mer rekommenderar vi våra bästa tips kring hur du kan tillämpa försiktighetsprincipen hemma.


Källa: Svenska Dagbladet (”Giftig plastmatta säljs i Sverige – nu förbjuds den”)

Du kanske också gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>