Perfluorerade ämnen. Om de tillåtna hormonstörarna till vardags.

Vet ni vad en isbjörn har gemensamt med en teflonpanna?

Svaret leder oss in oss på nästa hormonstörande ämne som är en grupp av ämnen kallade perfluorerade ämnen. De kallas även ibland för högfluorerade ämnen. Exempel på sådana ämnen är PFOA och PFOS. Dessa ämnen kan bland annat påverka immunsystemet, levern, kroppens hormonsystem, orsaka låg födelsevikt och misstänks orsaka cancer.

Det som gör dessa ämnen särskilt problematiska är att de är långlivade och inte bryts ner i naturen. De stannar helt enkelt kvar i miljön och våra kroppar och kan hittas överallt i ekosystemet – i nyfödda barns blod och i isbjörnarna på Arktis.

IMG_0719

Perfluorerade ämnen hittas i förhållandevis höga halter i djur, till exempel isbjörnar i Arktis. Det visar på hur utbrett problemet faktiskt är.

En enkel varningsklocka som är bra att komma ihåg är att dessa ämnen finns i stort sett allt som marknadsförs som “non-stick”, vatten-, fett- eller smutsavvisande. Du hittar perfluorerade ämnen i allt från vattenavvisande kläder, teflonpannor, pizzakartonger, bakplåtspapper, skor, rengöringsmedel och brandsläckningsskum.

Kemikalieinspektionen har i uppdrag från regeringen att presentera ett åtgärdsprogram för perfluorerade ämnen till september 2017. De skriver dock redan i dag bland annat att det är av yttersta vikt att dessa ämnen inte ökar ytterligare i naturen, i djur och i människor och som konsument är det därför viktigt är efterfråga mindre problematiska alternativ. Som vi nämnde kan perflourerade ämnen finnas i bland annat barnens skaljackor. För att underlätta för er gjorde vi inför vårsäsongen i år en kartläggning av vilka vanliga butiker som säljer vårjackor fria från perfluorerade ämnen. T.ex. så använder Lindex sedan 2014 en alternativ impregnering som heter BIONIC-FINISH ECO. Du kan läsa hela vår sammanställning av vårjackor fria från perfluorerade ämnen här.

Foto 2015-03-25 20 15 14

Marknaden erbjuder mer och mer kläder fria från perfluorerade ämnen – utnyttja din konsumentmakt och välj bättre alternativ!

Naturskyddsföreningen skrev i februari i år om perfluorerade ämnen i våra dricksvatten. Det är även ett fokusområde som Kemikalieinspektionen har i uppdrag av att kartlägga och göra en åtgärdsplan för. I över 60 kommuner hittas för höga halter av dessa ämnen i det kommunala dricksvattnet. I stora städer och nära flygplatser (där brandskum används vid brandövningar) är det vanligast.

DSC_0195

Tyvärr är inte ens vårt dricksvatten alltid fritt från dessa ämnen.

I maj i år kunde vi läsa att Coop i Danmark stoppar all försäljning av micropopcorn. Påsarna är nämligen behandlade med perfluorerade ämnen och enligt forskare är gränsvärdena för höga för vad som borde vara tillåtet. Vill du minska din egen exponering för perfluorerade ämnen är ett sätt att välja vanliga popcorn framför micropopcorn till fredagsmyset!

IMG_0730

Stor eloge till Coop i Danmark att stoppa all försäljning av micropopcorn!

Välj gärna popcornkärnor som poppas i en kastrull av rostfritt stål. Urtekram har till exempel ekologiska popcornkärnor som är KRAV-märkta.

Välj gärna popcornkärnor som du poppar i en kastrull av rostfritt stål. Urtekram har till exempel ekologiska popcornkärnor som är KRAV-märkta.


Källor: Kemikalieinspektionen Högfluorerade ämnen (PFOS, PFOA med flera), Naturskyddsföreningen PFAS., DN – Matjätte stoppar micropopcorn.

Du kanske också gillar...

2 svar

  1. Vickan skriver:

    Tycker det är toppen att ni skriver om detta viktiga ämne. Så många blundar. Tack!

  1. 2 oktober, 2016

    […] Perfluorerade ämnen finns bland annat i impregnering till kläder och skor, i pizzakartonger, i påsarna till micropopcorn, rengöringsmedel och i brandskum. Läs mer om dessa ämnen i vårat tidigare inlägg om de tillåtna hormonstörarna till vardags. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>