Om oss

Välkommen till vår kemikaliesmarta blogg!

Vi är två mammor som vill inspirera och informera andra föräldrar och blivande föräldrar till att ta medvetna val för en giftminimerad vardag för sig och sina barn.

Vi som skriver är själva småbarnsföräldrar och har fått upp ögonen för ämnet giftminimering de senaste åren. Vi önskar båda att vi själva hade information lättillgängligt tillhands från den dagen vi först blev gravida. Men det hade vi inte. Det var först för några år sedan som vi kom i kontakt med ämnet, mycket tack vare Naturskyddsförenings arbete för en giftfri förskola.

Vår vision

Vi drivs av en vision om att göra information om skadliga kemikalier i våra barns vardag lättillgänglig på ett lättläst och enkelt sätt för både föräldrar och gravida. Vi har själva genomgått en resa av ökad medvetenhet de senaste åren och håller just nu i skrivandes stund på att giftminimera hemma. Vi vill genom vår blogg inspirera och informera om hur just du kan ta de steg som krävs för att barnen ska växa upp i en giftminimerad miljö.

Våra ledord

Våra ledord är medvetenhet och balans. Vi mår själva bra av att göra medvetna och kloka val för våra barns bästa. Det kan vara ett kravmärkt äpple eller en träleksak. Just där och då vet vi att vi tagit vårt ansvar som föräldrar och gjort våra barn en tjänst. Samtidigt som vi kan njuta av våra barns glädje när de äter lördagsgodis eller leker med sina favoritleksaker i plast. Denna balans är mycket viktig för oss. Fokus på en giftminimerad vardag ska inte bli ytterligare en stress eller oro för föräldrar och gravida.

Våra primära källor

Vi baserar vår information, råd och tips på ett antal primära källor – Naturskyddsföreningen, Kemikalieinspektionen och WHO. Vi hämtar också information från Miljöminsteriet Miljöstyrelsen i Danmark (då danskarna ligger i framkant inom detta ämne) och från böcker inom området. Sedan följer vi den allmänna medierapporteringen inom ämnet. I våra inlägg fokuserar vi mycket på handfasta tips, men anger alltid källor och referenser för er som vill fördjupa er ytterligare.

Här nedan följer mer bakgrund till var och en av oss och vad det är som driver oss i arbetet med kemikaliesmart.se.

Trevlig läsning!
Hanna och Elin, grundare och redaktörer

 

Hannas historia

Att vara ”kemikaliesmart” är för mig att ha kunskap och på så sätt kunna ta medvetna beslut kring ditt barns närmiljö. Det är inte lätt att navigera bland dagens produktutbud och svårt att veta vad som går att lita på och inte.

Precis som debatten kring ekologisk mat och tillsatser i mat tog fart för några år sedan och jag insåg att  jag själv måste vara en medveten konsument, kolla innehållsförteckningar och välja bra mat till mina barn, går jag just nu genom en ökad medvetenhet vad gäller miljön runt omkring oss, dvs. det jag utsätter mina barn för i form av leksaker, tyger, elektronik, rengöring, etc. Jag inser att jag även här måste göra kloka val genom att vara en medveten förälder och att små steg hemma kan göra stor skillnad i att minimera gifter som mina barn får i sig.

Jag har bestämt mig och det blir till att fasa ut gifterna hemma hos oss! Jag vill även att mina barns förskola ska få en ökad medvetenhet och jag har nyligen påbörjat den resan med att, i första steget, dela med mig av lättillgänglig information så att ledningen kan göra rätt beslut vid t.ex. inköp.

Genom bloggen vill jag dela med mig av min resa och sprida budskapet och hoppas att jag kan inspirera många föräldrar och blivande föräldrar där ute att ta samma medvetna små steg till en giftfri framtid för våra barn. Detta gör jag tillsammans med min bästa vän, som var den som sådde fröet till idén om kemikaliesmart.se. 

Med hopp om att kunna bidra med trevlig och inspirerande läsning framöver!

Hanna

 

Elins historia

Det här med att vara en medveten föräldrar vad gäller giftiga kemikalier i mina barns vardag började en midsommarhelg för ett par år sedan då jag läste om märkning av plast för första gången. Det var en liten notis om vilka siffror man bör undvika på plast som jag fastnade för, och tog efter det mitt första steg mot en kemikaliesmart vardag genom att köpa vattenflaskor i rostfritt stål till hela familjen. På den vägen är det.

Då, när jag läste artikeln, började min något naiva bubbla att spricka – att det som vi exponeras för dagligen genom vanliga konsumentprodukter faktiskt inte behöver vara säkert för oss och våra barn. Jag hade levt i en tro att samhället i största möjliga mån skyddar våra barn från t.ex. giftiga kemikalier i leksaker, kläder, mat etc. Efter att ha insett att så inte är fallet, har jag istället sett till att vara påläst för att själv kunna ta medvetna beslut för mina barns skull och deras hälsa.

Jag ser giftminimering som en del av en hälsosam livsstil, precis som träning och kost, där det handlar om att ta små steg mot goda vanor. Träningen är en naturlig del av mitt liv för att jag mår bra av det och samma sak gäller för de val jag gör för min familj vad gäller giftminimering hemma. Sedan är det viktigt för mig att vara pragmatisk och inte bli nitisk och begränsad i det samhälle vi faktiskt lever i.

Nu när jag har vaknat upp ur min bubbla drivs jag av att sprida min kunskap vidare till andra föräldrar så att den kan komma fler barn och ungdomar till nytta. Vi vet faktiskt inte hur våra barns framtida hälsa påverkas av den cocktail av kemikalier som de utsätts för varje dag. Detta kan jag inte blunda för. Med denna blogg hoppas jag kunna få fler att öppna ögonen och öka medvetenheten i samhället, för våra barn och barnbarns skull!

Elin