Kemikaliesmart tipsar – veckans giftfria varor

Solen levererar försmak av sommar och dagarna blir allt längre. Då min dotter precis fått eget rum var det även värt att tänka på att mörklägga inför natten då hon annars vaknar tidigt av ljuset. Av en slump hittade jag denna GOTS-märkta hissgardin på Åhléns. I kombination med persienner gör den rummet betydligt mörkare under den tidiga morgonkvisten.

GOTS-märkt hissgardin från Åhléns

GOTS-märkt hissgardin från Åhléns.

Jag handlar gärna på Willys då jag tycker deras ekologiska utbud är brett och priserna håller sig på en rimlig nivå. I en undersökning från april i år där DN jämförde priser, hade Willys den billigaste ekologiska matkassen. Jag blev häromdagen glad när jag hittade ekologiska och GOTS-märkta bomullspinnar på just Willys.

DSC_0795

Ekologiska och GOTS-märkta bomullspinnar, finns på Willys.

Vi har hittills inte skrivit så mycket om smink och hudvårdsprodukter, men faktum är att dessa innehåller en mängd kemikalier och vissa med hormonstörande egenskaper. Förra månaden var jag och Elin på Friekosör på Södermalm i Stockholm där jag unnade mig en naturlig slingblekning med salt och lera och passade även på att förnya sminkförrådet. Zuii Organic är ett Australiensiskt märke med den vackra slogan ”Wear flowers on your face”. Helt fri från parabener, nanopartiklar, SLS, parfymer och doftämnen av icke-ekologiskt ursprung.

Känns som bra alternativ för dig som är gravid, både att slinga håret med naturliga ämnen och det ekologiska sminket. Vi har tidigare skrivit om att du som gravid bör undvika att färga och bleka håret då färger och blekning innehåller starka och skadliga kemikalier. Detta är ett råd som alla gravida i Danmark får av danska Miljöstyrelsen. Läs alla våra tips här.

Det Australiensiska märket Zuii Organic, finns att köpa hos Friekosör på Södermalm i Stockholm.

Som ofta när jag får chans att skriva har det blivit kväll och jag passar på att varva ner med en kopp te. För oss som gillar te som smakar ”riktigt” te men ändå inte som hö, så kan jag rekommendera detta Assam te från Garant, ekologiskt och märkt med EU-lövet. Det finns många tester som pekar på att konventionellt odlad te innehåller rester av bekämpningsmedel i slutprodukten, läs bland annat Testfaktas undersökning av grönt te där de två ekologiska sorterna var de enda som inte hade rester av bekämpningsmedel.

Ekologisk Assam te från Garant. Finns på Willys.

Ekologisk Assam te från Garant, finns på Willys.

Unna dig giftfria produkter till dig själv och dina barn. Det är ni värda!


Källor: DN ”Så mycket dyrare är ekomaten – DN synar olika affärer” och Danska miljöstyrelsen ”Goda råd till dig som är gravid eller vill bli det”.

Du kanske också gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>