Kemikaliesmart i solen – så här skyddar du ditt barn

Våren är här och sprider glädje och energi i alla barnsben. Uteleken har fått en ny spännande innebörd och mycket nytt att upptäcka varje dag i form av blommor, insekter och andra vårtecken. Det är just nu vi som föräldrar börja tänka på solskydd.

Hur kan vi då skydda våra barn på ett kemikaliesmart och giftminimerat sätt från solens skadliga strålar och samtidigt inte begränsa våra barns möjlighet att få vara ute? Här kommer våra bästa tips!

DSC_0722

– Små barn ska inte vistas i direkt solljus. Även större barn ska undvika att vara för länge i direkt solljus mellan klockan 11 och 15 då solen lyser som starkast.

– Använd i första hand solskydd i form av tunna kläder och solhatt/keps (se våra tips nedan på bra UV-kläder och solhattar).

– Om du behöver smörja in ditt barn använd en fysikalisk solskyddskräm, t.ex. Eco cosmetics. De fysikaliska filtren består av små partiklar som reflekterar bort UV-strålningen till skillnad från de kemiska filtren som absorberar strålningen och omvandlar denna till oskadlig strålning. Utifrån det vi läst så finns det risker med båda varianterna, men vi väljer den fysikaliska varianten då vi tycker att det är det minst dåliga alternativet och dessutom utan kemikalier. Vill du läsa mer om detta – kika här.

Vill du få mer allmän information om en mängd olika solkrämer och dess innehåll kan vi tipsa om en undersökning som Norska konsumentverket gjorde 2014. I denna kontrollerade de om solkrämerna var fria från hormonstörande ämnen, allergiframkallande ämnen och nanopartiklar. Om allt detta var uppfyllt ansåg de krämen vara OK. Se deras resultatlista här.

– Undvik solkräm som finns i sprejformer då det mesta du sprejar kommer ut i luften och kan andas in av barnet och ge skador på lungvävnaderna. Läs mer om detta här.

DSC_0724

– Använd solhatt. Personligen gillar jag dem som går ner över nacken och täcker öronen. Här listar vi några favoriter.

– Använd solskyddskläder. Här listar vi några olika märken som alla tillverkas enligt Öko-tex riktlinjer.

 • Småfolk
 • Solamigos
 • Sunmate
 • Swimpy
 • Zunblock
Swimpy har öko-tex märkta solkläder ,ed fina mönster utan plasttryck.

Swimpy har öko-tex märkta solkläder med fina mönster utan plasttryck.

– Bli solsmart genom att ladda hem appen ”Min soltid” av svenska Strålsäkerhetsmyndigheten. Där du kan se hur stark solen är dag för dag och hur länge du kan vistas i solen utan att bränna dig. Tänk dock på att barnen är mer känsliga så tidsangivelsen bör användas som riktlinje och ett mått för att jämföra dagar.

IMG_0103

– Det är även viktigt att skydda barnens ögon med mörka UV-blockande solglasögon, gärna i kombination med solhatt. ”Glasen” i solglasögon kan dock innehålla Bisfenol-A (BPA). Hos Lapland Ecostore finns en giftfri variant av märket Babiators.

Med förhoppning och en varm och härlig vår!


Källor: Badskumt – Gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg (Johansson, 2015), Läkemedelsverket – Solskyddsmedel, Ny Teknik – Barnens solsprej hamnar i lungorna, Strålsäkerhetsmyndigheten (Solapp: Ladda ner ”Min soltid”), Vårdguiden (Solråd för barn), Expressen (Glömt solglasögon på din lilla solstråle)

Du kanske också gillar...

2 svar

 1. Sheryl skriver:

  Det finns också supersöta solhattar från Pickapooh, även för vuxna. Vi måste tänka också på oss :)
  http://miiminki.se/shop/13_pickapooh

 1. 13 juni, 2015

  […] du få mer tips kring giftfri solning har vi tidigare skrivit om detta i inlägget Kemikaliesmart i solen – så skyddar du ditt barn. Där kan du också läsa om våra tankar kring kemikaliska jämfört med fysikaliska […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>