Kemikaliesmart förskola – nytt tema hos Grön Flagg

Det är så roligt att se ännu ett framsteg i arbetet mot kemikaliesmarta förskolor! Denna gång ett initiativ lanserat av den ideella organisationen Håll Sverige Rent i samarbete med Kemikalieinspektionen. Kemikaliesmart förskola lanseras nu som ett ytterligare tema i Grön Flagg, Sveriges största skolnätverk för hållbar utveckling.

I Grön Flaggs tidigare repertoar har det varit mycket fokus på miljö, kretslopp och att lära barn att inte skräpa ner i naturen. Så jag tycker det känns mycket logiskt att införa en tydligare koppling till kemikalier då det ligger nära till hands utifrån både miljö- och hållbarhetstänket. Precis som att vi lär barnen att inte skräpa ner i naturen bör vi även lära barnen om kemikalier som en del av en hållbar vardag. De kemikalier som vi konsumerar hamnar ju ofta i avloppen och kommer ut i miljön och ställer till det. Vissa är där för att stanna mycket länge och återfinns i både dricksvatten och djurrike.

Jag tycker Håll Sverige Rent lyckas bra med att dela upp detta något tunga och komplexa ämne i olika steg (så kallade uppdrag), t.ex. har det ett separat uppdrag för ”kemikaliesmart i köket”. Efter varje steg finns också ett aktivitetskort, som är inspiration med en aktivitet som pedagogerna kan göra tillsammans med barnen för just det temat. Det är på så sätt mer än bara en ytterligare checklista. Genom att uppmuntra pedagogerna att jobba med barnen kring kemikalietemat tror jag man får en tydligare och mer långvarig förändring. Bra tänkt där!

De här uppdragen och aktivitetskorten finns tillgängliga för alla på Håll Sverige Rents hemsida. Skicka gärna vidare denna länk och inspirera just din förskola redan idag. Lycka till!

Håll Sverige Rent – Grön Flagg och det nya kemikalietemat

hsr

 

hsr

Nytt material på www.hsr.se

HSR1

Tack vare mitt engagemang i kemikaliefrågan fick jag följa med barnens förskolepedagoger på utbildning arrangerad av Håll Sverige Rent och som en del av deras Grön Flagg koncept. Super intressant! Utbildningen är gratis för de skolor/förskolor som tillhör Grön Flaggs nätverk.

Vi får lära oss att resonera och rensa ut leksaker. Väldigt nyttig och konkret övning. Vad ska man behålla och vad åker bort?

Vi får öva oss på att rensa ut leksaker. Väldigt nyttig och konkret övning. Vad ska man behålla och vad åker bort?

Du kanske också gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>