Giftminimerad säng

Foto 2015-05-10 16 54 53

Jag har tidigare skrivit om hur jag resonerar kring prioritering av olika åtgärder för att giftminimera den miljö mina barn vistas i. Ett av mina mest prioriterade områden är där barnen spenderar mycket tid och då bland annat i sovrummet.

Nu när det var dags för min yngsta son att lämna sin spjälsäng, funderade jag mycket kring val av sänglösning för båda mina  barn. Jag hade läst att madrasser kan innehålla flamskyddsmedel och att det kan finnas rester av de ohälsosamma kemikalier som använts vid tillverkning av själva skumgummit. I och med detta kändes det viktigt att kolla efter alternativ i t.ex. naturmaterial.

Efter en del research och funderingar fram och tillbaka föll valet på att låta min yngsta son i alla fall ärva storebrors säng med en madrass i skumgummi från IKEA och istället investera i en giftfri madrass till min äldsta son. Jag tror på att investera i bra giftminimerade alternativ efter hand och ta det i en naturlig takt allt eftersom nya behov uppstår. I detta fall innebar det att jag inte köpte helt nytt till båda barnen, utan satsade på en långsiktig lösning för min äldsta son.

Efter tips från Kemikaliepappan blev det en ekologisk ungdomsmadrass av kokosgummi och naturgummi från Prolana. Madrassen är vändbar, med en fastare sida, så tanken är att man ska kunna växla sida under barnets uppväxt. Till denna köpte jag också en bäddmadrass i ekologisk bomull. Båda beställde jag från en nätbutik i Tyskland.

prolana nele plus

Tvåsidig madrass i naturgummi och kokosfiber

Inköpskostnaden för en madrass av ekologiskt naturmaterial blir så  klart högre jämfört med en madrass från t.ex. IKEA, men samtidigt är tanken att han ska kunna ha den under hela sin uppväxt. Med detta i åtanke känns det som en bra och väl värd investering. Till detta blev det en enkel sängram i obehandlat trä från IKEA.

Jag köpte också en ekologisk bäddmadrass till min yngsta son att lägga på den befintliga skumgummimadrassen från IKEA. Känns som ett tillräckligt bra alternativ där han i alla fall får ett giftfritt material närmast kroppen.

Efter fyra veckors leveranstid har vi nu äntligen fått hem madrassen och bäddmadrasserna och jag känner mig mycket nöjd!

Foto 2015-05-14 12 41 13

Bäddmadrasserna levererades i dessa fina tygpåsar!

Prolanas madrasser säljs också här i Sverige av Grön Interiör som har en butik i Stockholm.


Källor: Makt, plast, gift och våra barn (Forsberg, 2014) och Den onda badankan (Johansson, 2012)

Du kanske också gillar...

18 svar

 1. Karin skriver:

  Hej!
  Jag är nyfiken på vad ni har för kuddar o täcken. Ska byta ut vår polyestervarianter nu men tycker det är så svårt att köpa när man inte kan klämma o känna. Har du några bra tips?
  Tack! /Karin

  • Hanna Hanna skriver:

   Hej Karin! Jag har bytt ut barnens polyestertäcken till bomullstäcken från Jysk, de finns just nu på rea. De tål även maskintvätt 60 grader vilket är praktiskt. (Tyvärr är bomullen inte ekologisk odlad, men täcket är i alla fall Öko-tex märkt). Länk till täcket hittar du här: http://jysk.se/sovrum/tacken/naturfyllning/diverse/tacke-1000g-nd-kvitekulen-150×210. Annars skulle jag nog satsa på att hitta en ullfilt, helst ekologisk, från t.ex. Klippan. Det man ska vara medveten om när det gäller ull och särskilt om du köper begagnat är att den kan vara behandlad med malmedel så det behöver du kolla upp innan. Vad gäller kuddar så har jag själv kuddar från Prolana, modellen Mira, som jag köpt på Grön Interiör, här har du länken till dem: http://www.groninterior.se/barn/kuddar/barnkudde-mira-1.html. De är ganska platta, men mina barn på 2,5 och 4,5 trivs bra med dem. Även Prolana har täcken i ekologiska naturmaterial. Märket Prolana kan du även beställa från Tyskland här: http://www.naturwarenhandel-online.de/Hersteller/Prolana, då blir summan aningen billagare än på Grön Interiör. Lycka till med att hitta både täcke och kudde!

   • Karin skriver:

    Hej Hanna,
    Jag har faktiskt beställt både kudde och täcke från Grön Interiör. Ringde dem och fick lite tips om att för så små barn (2,5) rekommdenderade de kuddar och täcken fyllda med bomul så det blev dem. Men tack för dina tips. När vi sparat ihop för att köpa även täcke till oss stora och det är dags för större säng för den lille kan det vara värt att kolla in den Tyska sidan, även om jag försöker gynna svenska företag vilket i förlängningen gynnar även oss.
    Tack för en mycket trevlig blogg!
    😀

 2. Linda skriver:

  Tack för en viktig artikel. Gällande täcken, är det alla sorters bomullstäcken som är att föredra, dvs även lågpristäcken för kanske en sisådär 45 kronor? (Vet att Jysk reade ut ett tag). Tack på förhand//Linda

  • Hanna Hanna skriver:

   Hej Linda, bomull i sig är ett naturmaterial men precis som med kläder så är det svårt att garantera hur odlingen och produktionen av varan har gått till. Vi vet att textilindustrin använder mängder med kemikalier i tillverkningen. Det bästa är såklart att titta efter märkningar, strängast är IVN och GOTS som garanterar ekologisk produktion och stränga krav i tillverkningen, sen har du Öko-tex och där ska du helst kolla efter klass 1 som är den strängaste av Ökotex märkningar. Jag vet att Jysk inte alltid skriver ut vilken klass av Öko-tex varan har så där gäller det att fråga i butik eller hos deras kundtjänst. När jag själv köper icke-ekologisk bomull ser jag alltid till att tvätta i maskin ett par gånger innan användning. Lycka till!

 3. Ann-Sofie skriver:

  Hej! jag skulle beställa två madrasser ifrån samma tyska sidan som er, men frakten skulle kosta 99 euro!!! vad gav ni för frakten?
  det skulle bara bli 700 kr billigare än från grön interiör då. och vi är två olika familjer som ska ha madrasserna, så då skulle det bara bli 350 kr billigare för oss.

  • Elin Elin skriver:

   Hej Ann-Sofie,
   Vi gav också 99 Euro för frakten av madrasserna. När jag och Hanna beställde fick vi dock 10% rabatt så totalt sett blev det (för madrass och bäddmadrass) runt 1500 kronor billigare per person än på Grön Interiör. Vilken madrass är det du tänkte köpa? Jag ser att dom har höjt priserna något, men att de fortfarande har 10% rabatt om man handlar för med än 750 Euro och det borde ni ju komma upp i.

   • Ann-Sofie skriver:

    Vi tänkte köpa lara plus, det skulle bara bli 137 euro då för oss ihop. är ju 150 euro för att komma upp i 10 procent.

    • Ann-Sofie skriver:

     förlåt 3 % över 150, 5% över 350. vi hamnar på 338 med två madrasser

     • Ann-Sofie skriver:

      Nu har jag bestämt att köpa en ekologisk boveteskalsmadrass med gots-certifierat tyg istället ! :) det blir nog finemang! Är billielo.se som syr dom för hand, ifall nån mer skulle vara intresserad. :)

     • Elin Elin skriver:

      Spännande, hör gärna av dig med info om vad du tyckte om madrassen sen.

   • Ann-Sofie skriver:

    Hej! boveteskalsmadrassen är JÄTTEBRA! :) den är godkänd av min son! det sägs även att det ska kännas svalt mot huden. ekologisk boveteskalsmadrass finns att köpa på billielo.se, varifrån jag köpt den.

    • Elin Elin skriver:

     Kul att höra Ann-Sofie! Vet att Hanna köpt en kudde med dinkel/speltfyllning som hon är jättenöjd med. Härligt med naturmaterial som funkar!

 4. Susanna skriver:

  Hej!
  Vi funderar på att köpa Prolanas ungdomsmadrass Nele Plus till vår 4-åriga dotter. Ofta sover den ena av oss föräldrar tillsammans med henne halva natten, och jag undrar om den madrassen då är för hård och obekväm för vuxna. Vad tror ni?

  • Hanna Hanna skriver:

   Hej Susanna,
   den är ganska hård men jag själv tycker det fungerar bra att sova på den. Det blir lite mjukare om du lägger en mjuk bäddmadrass ovanpå.

 5. Emma skriver:

  Jag har köp säng på interbeds.se
  de har olika sängar, enkelsäng,våningssäng, loftsäng
  vi köpte en enkelsäng med extrasäng för att min son ramla ut säng.
  det var jättebra ide, tror jag

 1. 24 maj, 2015

  […] – Välj madrasser utan flamskyddsmedel, finns bland annat på IKEA och Jysk. Fråga butiken om detta och läs gärna vårt tidigare inlägg om giftminimerad säng. […]

 2. 20 november, 2015

  […] varför inte önska dig ett bäddset i doppresent? Vi har tidigare även skrivit om hur du får till en giftminimerad säng till dina barn. Kolla gärna där för insipiration. Snart kommer även mer inspiration kring just sängen och […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>