Giftminimera med en vårjacka fri från perfluorerade ämnen

I Stockholm har vi fått smakprov på vårvärme och vårkänslor lite från och till de senaste veckorna. Stegen hos hela familjen känns helt plötsligt något lättare när vi då kan byta ut vinterkläderna mot lite lättare skor och jackor. I samband med årstidsskifte börjar jag också fundera kring utbudet av giftminimerade och kemikaliesmarta jackor och överdragsbyxor till mina barn. Vad behöver mina barn, hur ser utbudet ut och vad bör jag tänka på när det kommer till giftminimering av ytterkläder?

Foto 2015-03-24 15 31 07

GOTS-märkta härliga randiga mössor från Geggamoja, finns för både små och stora!

Mina barn går på en Ur och Skur förskola där dom är ute stora delar av dagen och går till en skog i närheten flera gånger i veckan. Jag tycker därför att dom inte klarar sig utan en vindtät överdragsjacka och överdragsbyxa. I och med att det inte går att hitta ekologiska skalkläder, så handlar det snarare om att hitta de minst dåliga alternativen. Barnen måste ju få vara ute i skogen när det blåsor lite kallt och småregnar utan att frysa och bli blöta.

I detta fall tycker jag det handlar om att vara uppmärksam på vad ytterkläderna är ytbehandlade med, och då syftar jag på om de är fria från perfluorerade ämnen eller ej (PFC-fria). Perfluorerade ämnen bryts nämligen inte ned i naturen, har hormonstörande effekter på människor och djur och är misstänkt cancerframkallande. Kemikalieinspektionen skriver att det är av största vikt att perfluorerade ämnen inte ökar ytterligare i naturen, i våra dricksvattentäkter, i djur och i människor. Så därför känns det extra viktigt att som konsument bidra till minskad användning av dessa ämnen genom att efterfråga produkter med andra ytbehandlingar.

Jag har därför kontaktat ett antal företag för att fråga om just detta och gjort en sammanställning av svaren nedan. Jag valde några vanliga större butiker, men har också försökt kika på plagg i lite olika prisklasser.

Sammanfattning

Tummen upp (PFC-fria skalkläder)  Tummen ner
Didrikson Intersport
Isbjörn of Sweden Reima
Geggamoja Stadium
H&M
Lindex
Polarn O. Pyret
Villervalla

Jag kontaktade även Kapp Ahl kring eventuella perfluorerade ämne i deras ytterkläder, men har tyvärr inte fått något svar.

Lindex har förbjudit all användning av perfluorerade ämnen i sina produkter sedan hösten 2014. Idag används istället något som kallas BIONIC-FINISH ECO som impregnering i hela deras sortiment med ytterkläder. De märker dessutom upp ytterplaggen, som har denna typ av impregnering, med en speciellt etikett. Klart, tydligt  och enkelt att hitta dessa produkter med andra ord.

I kontakt med Lindex får jag dessutom veta att de tar frågan steget längre, och jobbar för att perfluorerade ämnen inte ska användas överhuvudtaget hos deras leverantörer. Detta för att undvika att deras plagg kontamineras och för att på så sätt påskynda utfasningen i hela branschen. Det är kul att se att vissa företag tänker ett steg längre i denna fråga!

Foto 2015-03-25 20 15 14

Så här ser etiketterna ut på Lindex PFC-fria skalkläder

Stadium använder fortfarande perfluorerade ämnen i sina ytterplagg. De har däremot som mål att hösten 2015 ska över 80% av deras kläder med belagda material vara fria från perfluorerade ämnen. De plagg som är PFC-fria har speciella hängetiketter med denna text.

H&M har sedan 2013 enbart använt BIONIC-FINISH ECO för impregnering av sina ytterplagg. De plagg som har detta vattenavstötande skydd är märkta med en specifik etikett.

Polarn o Pyret har glädjande nog från och med detta år (2015) infört ett totalförbud för användning av perfluorerade ämnen i sin produktion. Detta innebär att alla deras ytterplagg numera är helt fria från impregneringar innehållande perfluorerade ämnen. Efter kontakt med deras kundtjänst, fick jag veta att de istället använder BIONIC-FINISH ECO och PHOBOTEX för att göra plaggen vattenavvisande. Det är första gången jag hör PHOBOTEX nämnas och är osäker på hur bra det är ur giftsynpunkt. De två impregneringarna används i alla fall på olika typer av material så vill man veta vilken specifik ytbehandling som används för ett visst plagg måste man ställa frågan direkt till dem.

Didriksons alla ytterplagg för barn är PFC-fria. Från och med i år (2015) gäller detta även hela deras kollektion för vuxna. Precis som flera andra företag använder de sig av BIONIC-FINISH ECO.

Villervallas hemsida kan man läsa att deras ytterplagg innehåller inga perfluorerade ämnen, utan har en polyuretan-coating på baksidan av väven som gör att vatten inte kan komma igenom. Dessutom testar de sin produktion innan den skickas från leverantören för att säkerställa att den inte innehåller perfluorerade ämnen som PFOS och PFOA.

Geggamoja skriver på sin hemsida att deras ytterplagg tillverkas med den vatttenavstötande impregneringen BIONIC-FINISCH ECO, alltså även dessa utan perfluorerade ämnen.

Isbjörn of Sweden använder, enligt information på sin hemsida, också  BIONIC-FINISCH ECO som impregnering på sina ytterplagg.

Reima har inte tyvärr inte uteslutit alla typer av perfluorerade ämnen i impregneringen av sina material. De menar på att kläderna då skulle blir smutsigare och behöva tvättas oftare, vilket inte heller är bra för miljön. Hmm, jag köper inte detta argument.

KappAhl svarade inte på min förfrågan, men på hemsidan går det att utläsa att vissa jackor är ”Flourcarbon-fri”. Dock finns det ingen information om vad som används istället.

Intersport är inte särskilt tydliga i sitt svar när jag frågar generellt om deras jackor av märket McKinley – de kan inte ge svar utan att veta exakt vilken jacka frågan gäller. Dock är det klart att de inte har fasat ut perfluorerade ämnen helt och hållet.

Om du känner att ditt barn inte behöver skalkläder finns det så klart andra alternativ som att t.ex. köpa en bomullsjacka eller en jacka i ull. Dock verkar utbudet av bomullsjackor vara väldigt begränsat. Här kommer i alla fall två tips för er som vill satsa på något annat än skalkläder.

DUNS canvasjacka (i GOTS-certifierad ekologisk bomullstrikå)

– Jacka i kokt ull från Disana

Har du något annat märke som du undrar är PFC-fritt eller ej, skriv gärna en kommentar så kan jag kontakta företaget och sedan komplettera med den information jag får. Tillsammans kan vi bli ännu mer medvetna och frågvisa konsumenter och på så sätt pusha företaget i rätt riktning för en giftminimerad vardag för våra barn och barnbarn.


Källor: De olika företagens hemsidor och kontakt med deras kundtjänst. Kemikalieinspektionen ”Perfluorerade ämnen” och ”Handlingsplan för en giftfri vardag 2015-2020

Du kanske också gillar...

13 svar

 1. Mamman skriver:

  Tryckfelsnisse i farten? McKinley är Intersports märke (inte Stadiums). 😉

 2. Emelie skriver:

  Du/ni har gett tummen upp för Didrikson men inte skrivit något mer om dem som ni gjort med de övriga?

  • Elin Elin skriver:

   Det var observant, texten hade fallit bort av någon anledning. Jag har lagt till det stycket nu. Tack för hjälpen!

   • Emelie skriver:

    Tackar!
    Ett tips/en tanke, för att göra texten lite tydligare så får du gärna skriva efter vilket år uttrycket ”i år” och liknande avser, exempel: ”Från och med i år (2015) gäller…” så slipper man leta upp datum för när inlägget är skrivet. Bra när man kommer tillbaka och funderar över om begagnade kläder är med eller utan.
    Sen funderar jag också över om hur detta även gäller deras regn-/galonkläder?

 3. Johanna skriver:

  Så här skriver KappAhl om sina skalbyxor som svar på hemsidan: ”Tack för din kommentar. Våra vatten- och smutsavstötande funktionsytterplagg impregneras med en perfluorkarbon-fri impregnering baserad på dendrimer, som stöds av Kemikaliegruppen vid svenska forskningsorganisationen Swerea IVF.”

 4. Camilla skriver:

  Visst finns det alternativ! Kika på Barnfota och deras skalbyxor i obehandlad ullfilt. Dessutom finns jacka av märket disana att köpa på mamaowl eller andra jackor från nostebarn :)

 5. Sheryl skriver:

  Man måste bara tillsätta att perfluorerade ämnen är inte allt vad man kan hitta i sådana kläder. Man skulle fråga efter: PVC, Cadmium, Bly, Chrom, PAK, Phthalates och fosfor organiska föreningar som verkar som Neurotoxin (nervgift). De alla ämnen och även mer finns i massor av de flesta skal-/regnkläder.

 6. Maria Sundqvist skriver:

  TIPS!! Kolla in svenska Gneis ytterkläder (gneis.se) Hoppas att de är lika bra som de utger sig för att vara, jag har precis beställt ett set till sonen. De har iaf en fluorkarbonfri DWR och verkar ha ett vettigt tänk kring hållbarhet och kvalité. Finns mycket att läsa på deras hemsida om deras ytterkläder.

 7. Lotta skriver:

  Fred’s world och celavi är de flesta av våra ytterkläder från. Hur är det med dem?

  Vidare så försöker vi att återbruka och alltså köpa barnets kläder begagnade. Men det är ju jättesvårt med ytterplagg pga detta så därför har vi valt att köpa de flesta ytterplagg nya. Men om vi vill återbruka, hur kan vi försäkra oss om att plagget är tillverkat efter respektive företags övergång till bättre impregneringar?

 1. 12 september, 2015

  […] Kemikalieinspektionen har i uppdrag från regeringen att presentera ett åtgärdsprogram för perfluorerade ämnen till september 2017. De skriver dock redan i dag bland annat att det är av yttersta vikt att dessa ämnen inte ökar ytterligare i naturen, i djur och i människor och som konsument är det därför viktigt är efterfråga mindre problematiska alternativ. Som vi nämnde kan perflourerade ämnen finnas i bland annat barnens skaljackor. För att underlätta för er gjorde vi inför vårsäsongen i år en kartläggning av vilka vanliga butiker som säljer vårjackor fria från perfluorerade ämnen. T.ex. så använder Lindex sedan 2014 en alternativ impregnering som heter BIONIC-FINISH ECO. Du kan läsa hela vår sammanställning av vårjackor fria från perfluorerade ämnen här. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>