Giftfria miljömärkta vinterskor till barnen

Så kom de äntligen på posten. De nya efterlängtade vinterskorna!

DSC_0612Efter att ha läst om hur skor ofta är behandlade med vattenavvisande ämnen som är persistenta och skadliga för både hälsa och miljö kände jag att det var dags att ta ett medvetet beslut och avstå från dessa. Min research ledde mig in på Kavats hemsida och deras miljömärkta modeller för både barn och vuxna. De är märkta med EU Ecolabel som är EU:s miljömärkning.

DSC_0396Nu var det ju så att barnen ändå behövde nya skor i större storlek så det var ett ypperligt tillfälle att köpa skor med bra kvalitet. Dessutom hade jag turen att det var rea och rätt storlekar fanns kvar.

Men vad menas då med miljömärkta skor och på vilket sätt är de giftfria? För Kavats miljömärkta serie gäller följande:

– Skinnet är vegetabilgarvat vilket innebär att inga hälso- eller miljöfarliga ämnen används vid tillverkningen. Istället för traditionell garvning där krom, tungmetaller, täckfärger och membran används så använder man här naturliga ämnen så som mimosa och ekbark.

– Alla färger som används är testade och godkända av EU Ecolabel, dvs. de innehåller inga förbjudna tungmetaller eller allergiframkallande ämnen.

– Impregneringen som används är fri från perfluorerade ämnen (PFOS och PFOA). För att hålla skorna vattentåliga rekommenderas istället kontinuerlig infettning och där säljer Kavat naturligt Eco vax.

Nästa säsong är det dags för mig att köpa nya skor och då kommer jag inte tveka kring vilken faktor som kommer att ha veto rätt när jag ska göra mitt beslut. Miljömärkt är här för att stanna!

Naturligt eco vax för att hålla vattentåligheten.

Naturligt eco vax för att hålla vattentåligheten.

Det finns inga dåliga väder...

Det finns inga dåliga väder…


Detta inlägg är inte sponsrat utan bygger på mina personliga åsikter.

Källa: Kavat (Ekologiska skor)

Du kanske också gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>