Gift i barnens sängar – Jysk återkallar sängkläder

spiderman

Vi har tidigare skrivit och tipsat om GOTS-märkta sängkläder och hur viktigt det är att prioritera ett giftfritt sovrum och giftfria sängkläder till dina barn.

Idag kom Jysk ut med ett pressmeddelande som Aftonbladet uppmärksammat, där Jysk återkallar sängkläder för barn med Spindelmannenmotiv. Det har upptäckts att sängkläderna innehåller aromatiska aminer, ämnen som är cancerframkallande. Cirka 500 lakan har hunnits säljas innan detta upptäcktes.

Det här exemplet visar tyvärr på den skeva verklighet vi lever i. Vi kan inte vara trygga med att det som säljs i affärerna är kontrollerat och giftfritt, utan vi måste vara medvetna konsumenter och noggrant välja vad vi köper. Det enda rätta borde vara att ett giftigt lakan stoppas innan det hamnar på butikshyllorna, inga barn ska behöva ta skada på grund av en miss som denna!

Mitt råd till er är att vara medvetna konsumenter och kolla efter märkningar, t.ex. GOTS och IVN när det gäller sängkläder. Annars är rekommendationen att köpa begagnat till barnen, då har kemikalier förmodligen tvättats ur tyget. Du kan till exempel klippa isär ett begagnat vuxenlakan och använd till spjäl- eller barnsängen. För er som vill köpa nytt kan jag tipsa om Majvillans GOTS-märkta sängkläder i vackra motiv.


Källa: Aftonbladet ”Jysk drar tillbaka giftiga barnlakan”, bild: Jysk

Du kanske också gillar...

1 svar

  1. 9 juli, 2015

    […] av att en oberoende part ”råkar” göra en kemisk analys. Vi har tidigare skrivit om barnlakan som sålts på Jysk och som stoppades då det framkom att de innehöll skadliga ämnen. Vid det tillfället hade redan […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>