Ftalater. Om de tillåtna hormonstörarna till vardags.

Häng med i nästa del av vår populära inläggsserie som handlar om hormonstörande ämnen och där vi djupdyker i ett nytt ämne varje vecka. Det är alltså ämnen som trots sina negativa hälsoeffekter tillåts i våra mest vardagliga produkter och som enligt oss bör förbjudas helt då våra barn kan skadas även vid exponering av små doser. Denna vecka handlar det om ftalater.

badankor_2

Var hittar jag ftalater till vardags?

Ftalater används som mjukgörare i plast och är ökänt för att det lätt frigörs och därmed läcker under hela plastens livstid. Ftalater finns i flertal olika varor av mjukplast, men är vanligast i PVC-plast som kan innehålla upp till 50 procent mjukgörare – så vårt råd är att undvika PVC i största möjliga mån. Var uppmärksam på plast märkt med siffran 3 då den berättar att det är just PVC.

Du hittar ftalater bland annat i äldre plastleksaker, äldre PVC-golv, våtrumstapeter, kablar och plasttryck på tröjor. Ett generellt råd för att minska ditt barns exponering för ftalater är att vädra extra, hålla rent och minska på antalet plastleksaker i rummet där barnet sover.

Plast märkt med siffran 3 visar att det är PVC. Undvik denna plast så gott det går.

Plast märkt med siffran 3 visar att det är PVC. Undvik denna plast så gott det går.

Hur ser regleringen av dessa ämnen ut?

Som tur är finns det viss reglering när det gäller ftalater. År 2007 förbjöds ett antal ftalater och nu sist 2015 ett antal till. Tyvärr ser vi några problem med nuvarande reglering av ftalater som gör att våra barn exponeras ändå.

  • Leksaker och barnvårdsartiklar är strikare reglerade och vissa ftalater är förbjudna även i importerade leksaker. Men för övriga kategorier av produkter som inte är leksaker, dvs. heminredning, kontorsmaterial, skor, etc. så gäller inte förbuden för importerade varor. En ftalat vid namn DEHP är förbjuden inom EU men används flitigt i övriga delar av världen och kanske alltså finns i t.ex. barnens plastskor från Kina.
  • Förbud mot vissa ftalater gäller bara leksaker och barnavårdsartiklar som barn kan stoppa i munnen. Bedömningen av vad ett barn förväntas stoppa i munnen görs från fall till fall och jag läser i information från Kemikalieinspektionen att t.ex. vissa delar av en plastdocka inte bedöms som troligt att en barn ska tugga på. Barn tuggar och suger dessutom inte bara på leksaker och barnvårdsartiklar utan undersöker allt vi har i hemmen. Hur ska jag förklara för ett ettåring vad som är ok att tugga och suga på och vad som inte är det?
Barn tuggar på allt, inte bara leksaker och riskerar därmed att få i sig skadliga ftalater.

Leksaker som anses troliga att barn skulle stoppa i munnen är hårdare reglerade, men hur kan jag som förälder veta vad som är ok för mitt barn att undersöka med munnen eller inte?

Ftalatfritt – kan jag lita på märkningen?

Under sommaren har jag funderat en del kring alla de saker i mjukplast som barnen leker och badar med. Saker som är gjorda för att leka med på grunt vatten räknas som leksaker och innehåller alltså inte de värsta ftalaterna. Samtidigt finns det andra badsaker som inte klassas som leksaker. Detta gäller t.ex. badpuffar och simdynor, men när jag synade sonens puffar ser jag att dessa är märkta med ”Phthalate free PVC”. Att de är ftalatfria betyder att man ersatt ftalater med en annan mjukgörare som kanske är lika skadlig, det är bara det att vi inte har forskning och bevis för det ännu. Man kan likna det med märkningen ”BPA-fritt” som har blivit ett riktigt försäljningsargument, men det säger inget om vad produkten faktiskt innehåller och man vet att tillverkarna ofta byter ut BPA till BPS eller BPF som misstänks vara minst lika skadliga. Det bästa är alltså att fråga innan du köper vilken mjukgörare som har använts istället eller, om det går, välja ett annat material än plast.

Hur kan jag undvika ftalater i vardagen?

Avslutningsvis tänkte vi sammanfatta vad du kan göra för att minska din och din familjs exponering för ftalater.

  • Undvik PVC i största möjliga mån – välj bort plastgolv av PVC, undvik kläder med plasttryck och väskor av skinnimitation.
  • Var försiktig med mjukplast som känns kletig, hal eller luktar, då den antagligen är mjukgjord PVC och innehåller ftalater.
  • Gör dig av med leksaker av mjukplast som är köpta före 2007, det var först då de värsta ftalaterna blev förbjudna i platsleksaker. Generellt är det bättre att välja nyare plastleksaker tillverkade inom EU om du vill minska ditt barns exponering för kemikalier. Det finns numera Svanen-märkt plast som är garanterat fri från ftalater så håll utkik efter den märkningen.

Källor: Kemikalieinspektionen (Förslag till utfasning av fortplantningsstörande och hormonstörande ftalater i Sverige), Kemikalieinspektionen (Ftalater i leksaker), Svanen (Giftfri miljö – välj rätt leksaker och golv), Naturskyddsföreningen (Simma lugnt och lek säkert).

Du kanske också gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>