Förskole-guide steg 1 – Förbered dig

Här sammanfattar vi de tips vi föreslår för steg 1 – Förbered dig.

Bra länkar och material att läsa igenom

Din utgångspunkt bör vara det arbete som Naturskyddsföreningen har gjort genom sitt initiativ ”Operation Giftfri Förskola”, där de har inventerar miljön på över 100 förskoleavdelningar i Sverige. Utifrån detta har de tagit fram ett antal rapporter och checklistor som är bra att läsa igenom.

Operation giftfri förskola – Tips till förskolor och föräldrar – Förslag på hur förskolemiljön snabbt kan förbättras. I slutet av detta dokument finns en enkel checklista med förslag på åtgärder.

13 punkter som giftbantar förskolan – En enkel checklista med 13 förslag som går snabbt att genomföra och som inte kostar förskolan så mycket.

Giftfria barn leka bäst – Mer fördjupande information och resultatet från inventeringen i sin helhet finner du i den här rapporten .

Även Stockholm stad har en enkelt checklista som vi tycker är ännu mer tilltalande än den från Naturskyddsföreningen. Den passar också bra att skriva ut och ha med på föräldramöten till exempel.

Att lyfta fram de kommuner och förskolor som är en förebild genom att de har kommit långt med detta arbete kan också inspirera din förskola att sätta fart. Sundbybergs kommun är ett lysande exempel på en kommun som ligger i framkant på området och på deras hemsida finns en hel del matnyttig information. Klicka här för att komma dit.

För att bygga argumentation kring varför detta bör vara en prioriterad fråga kan du också läsa vårt tidigare inlägg – Därför bör alla ta giftminimering på allvar.