Fira en giftfri jul

Julen kommer varje år med mycket glädje av att få vara tillsammans med familj och vänner. Men som alla högtider där konsumtionen ökar, dvs. vi köper nya saker som vi tar in i våra hem, så gäller det att vara medveten och göra kloka val.

Här kommer mina bästa tips för en giftfri jul:

Den underbara julmaten. Köp ekologiskt (KRAV-märkt). Självklart kan man inte köpa allt ekologiskt så tänk på de varor som barnen äter mest och prioritera att köpa dessa varor ekologiska. Hos oss blir det KRAV-märkt julskinka (utan nitrit), ekologiska köttbullar och ekologisk potatis. Jag hittade inte ekologiska inlagda rödbetor så det fick bli vanliga till årets rödbetssallad.

Giftfria julklappar till barnen. Hemma hos oss har vi en mysig tradition med paketöppning på morgonen. Tomten kommer på natten och lägger paketen under granen. I år har jag tänkt igenom vad barnen ska få och sett till att välja bra kvalitet och giftfritt. Mina favoriter i år blev en kassaapparat i trä från BR, och en liten gitarr i trä med nylonsträngar från Toys R Us. Båda är producerade av en dansk producent vilket är bra (då Danmark tillhör EU där leksaker regleras mer än i till exempel Asien), även fast tillverkningen sker i Kina.

Ingen jul utan gran. Plastgranen fick ligga kvar i förrådet i år och det blev en riktig gran. Jag tipsade i ett tidigare inlägg om att göra eget julgranspynt genom att baka pepparkakor som spritsas och hängs upp med röda snören.

Dessa vackra dukar och gardiner. Julen kommer med ny inredning för oss som vill få riktig julstämning. Allt från nya juldukar och gardiner till bordslöpare och filtar. Tänk på att tvätta alla nya textilier som du tar hem för att få bort de värsta gifterna. Handla gärna på second hand eller fråga din släkt om de har något över som du kan ärva.

Levande ljus gör det mysigt. Men se till att köpa ljus av stearin. Paraffinljus avger ämnen i luften som inte är bra att andas in (cancegorent). Clas Ohlson har dessutom lagom till jul börjat sälja världens första miljömärkta ljus, 100% stearin och utan engångskopp av aluminium. Värt att testa!

En riktigt kemikaliesmart God Jul till er alla!

En av årets favoritjulklappar från tomten!

En av årets favoritjulklappar från tomten!

Sonen var lyrisk över den nya gitarren!

Sonen var lyrisk över den nya gitarren!


Källa: Sveriges Radio (Paraffinljus förorenar inomhusluften)

Du kanske också gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>