En solskenshistoria – så hittar du balans

giftminimera_sola_750x422

Nu i veckan var jag på en föreläsning som hölls av två personer engagerade i Naturskyddsföreningens kemikalienätverk. Den handlade om giftfri förskola och vi var både föräldrar och personal från mina barns förskola med i publiken.

Jag reflekterar över en liknelse som de tog upp och som jag tycker är så bra att jag vill dela med mig av den. Den sätter på något vis saker i perspektiv och kan kanske hjälpa dig som förälder att hitta balans i frågan giftminimering. Jag har själv pratat om giftminimering inför personal och föräldrar på mina barns förskola och har sett hur föräldrar ser stressade och uppgivna ut och jag kan själv relatera till den känslan som kommer och går. Att hitta ett balanserat förhållningssätt som inte ger skadliga konsekvenser hos oss föräldrar är minst lika viktigt som själva resan i sig.

Här kommer så liknelsen.

Kemikalier i vår omgivning kan jämföras med solen. Vi vet att det är skadligt att sola för mycket. Vi vet också att om barn bränner sig som små ökar det risken av att de får cancer senare i livet.  Därför är det extra viktigt att skydda våra barn från för mycket exponering. Dessutom är barnen känsligare och bränner sig lättare än oss vuxna då deras hud är tunnare. Vi vet också vad vi kan göra för att undvika att barnen bränner sig; solskyddskräm, kläder och solhatt och undvika att vistas i solen mitt på dagen.

Trots detta vet vi att solen ger oss andra fördelar såsom ökad nivå av D-vitamin och vi gillar känslan av ljuset och värmen. Vi utsätter oss för solljuset för det gör oss glada (särskilt så här på våren), men när det kommer till barnen tillämpar vi försiktighet. Kunskapen om att det faktiskt är farligt och kunskapen om vad vi kan göra för att minska risken för farlig exponering ger oss känslan av att vi har kontroll och vi har möjligheten att göra de val som krävs för att skydda våra barn från att bränna sig.

Kan vi som föräldrar se på giftminimering på samma sätt som vi ser på solning och barn, dvs. undvik för hög exponering och följ de råd som finns, men stressa inte ihjäl dig under resans gång?

Jag har till exempel valt att rensa ut de mesta av barnens plastleksaker men behållit lego och duplo. Jag har rensat ut kläder med plasttryck från barnens garderob och försöker se till att allt nytt vi tillför är ekologiskt och giftminimerat så gott det går. Vid matlagning använder jag så mycket ekologiska råvaror som möjligt, undviker plast i kombination med värme och undviker förpackningar jag vet innehåller bisfenoler. Vi försöker se till att vädra ordentligt innan läggdags.

Försök att hitta just din nivå på giftminimering och ta ett steg i taget. Det är lätt hänt att den destruktiva känslan av maktlöshet och stress tar över och då är det dags att tänka på liknelsen kring solning igen!

Hur finner ni själva balans i frågan kring giftminimering som lätt kan stressa upp vilken förälder som helst?

 

 

Du kanske också gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>