Cocktaileffekten leder till ökad cancerrisk

cocktail

Svenska Dagbladet publicerade igår en artikel där de beskriver en mycket viktig internationell forskningsstudie där man tittat på det som kallas för cocktaileffekten eller kombinationseffekten. Slutsatsen är att även låga doser av kemikalier i omgivningen, som enskilt anses ofarliga, kan innebära en cancerrisk om de får samverka med varandra.

Forskarna i den här studien valde ut 85 stycken kemikalier och utav dessa fann de att 50 kemikalier kunde länkas till mekanismer som man idag vet ger upphov till att en vanlig cell utvecklas till en cancercell (så kallade ”hallmarks”). Låga doser av många kemikalier kan ge upphov till cancer eftersom var och en av dessa kan trigga dessa hallmarks. Studien har även tittat på hur låga doser av kemikalier kan vara skadliga om man utsätts för exponering över en lång tid.

Med tanke på att det idag finns mer än 150 tusen kemikalier registrerade i världen och att nyfödda barn föds med över 280 kemikalier i blodet, drar jag slutsatsen att vi idag utsätter våra barn för cocktaileffekten och därmed ökad cancerrisk redan från fosterstadiet. Att vi idag riskbedömer och sätter gränsvärden för varje kemikalie för sig har nu bevisats vara ett förlegat koncept då vi vet att vi dagligen exponeras för ett stort antal kemikalier. Ett citat från studien sammanfattar detta väl:

Det är nu uppenbart att den klassiska ansatsen som fokuserar på miljöfaktorers hälsoeffekter, en kemikalie i taget och vid ett specifikt exponeringstillfälle, nu måste breddas.

Men det finns hopp! Vi har tidigare skrivit om Swetox (Svenskt centrum för toxikologiska vetenskaper) som bland annat arbetar med att studera barns exponering för blandning av kemikalier. Syftet med just det projektet är att ta fram en metodik för riskbedömning av kemikalier som tar hänsyn till just cocktaileffekten där man genom beräkningar ska kunna förutse olika ämnens effekter. Allt för att bidra till en bättre riskhantering i framtiden. Projektet började i år och ska pågå i fyra år.

Sweco cocktail

Grafisk beskrivning av cocktaileffekten. Ett ämne anses inte ha särskild effekt om den påverkar enskilt. Däremot när ämnena blandas blir effekten plötsligt dramatisk. Källa: Sweco Viak rapport 2008.

Och till oss föräldrar som vill påverka våra barns chanser till en hälsosam framtid är det sammanvägda budskapet att vi måste göra det vi kan för att minska barnets totala exponering av kemikalier. Det ju trots allt så att för varje kemikalie du rensar bort från ditt barns vardag så minskar du direkt barnets risk att drabbas av cocktaileffektens konsekvenser, så som till exempel cancer, någon gång under barnets framtida liv. Genom att begränsa ditt barns exponering kan du faktiskt göra skillnad.

springa


Källor: Svenska Dagbladet (Mix av ofarliga kemikalier kan orsaka cancer), Carcinogenisis (The potential for chemical mixtures from the environment to enable the cancer hallmark of sustained proliferative signalling), Läkartidningen (Nära 300 kemikalier funna i navelsträngen hos nyfödda), Swetox (60 miljoner kronor för forskning om barns exponering för blandningar av kemikalier), Stockholms Universitet (Fler kemikalier i vardagen: barnen mest utsatta), bild (Greg Westfall)

Du kanske också gillar...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>